Blog > Komentarze do wpisu

Udka po hindusku

Lubię czasem zaglądać do innych ,,kuchni''(mam tu na myśli oczywiście ,,kuchnię''w pojęciu narodowym)
Kuchnia indyjska obfituje w przyprawy-stanowią one swoistą ,niesamowicie aromatyczną bazę większości dań pochodzących z orientu.
przepis wyszperałam w necie ,na stronie(chyba...)Pastrywiz.(mogę się mylić -bo to było dość dawno)
Ale warto było-kurczaczek jest bardzo smaczny;no i przyprawy potrzebne do przygotowania nie są zbyt wymyślne-można je dostać spokojnie w każdym większym sklepie.

5 udek
1.5 łyżeczki ziaren pieprzu,
2 łyżeczki kminu,
1/2 łyżeczki kurkumy,
2 łyżeczki kolendry,
1 łyżeczka soli,
1/4 szkl. oleju,

3 małe cebulki,
1 duży ząbek czosnku,
1 łyżeczka imbiru suszonego(lub 2 łyżeczki świeżego,posiekanego),
1/2-1 łyżeczki chili,
165 ml. niesłodzonego mleka kokosowego,
1/2 szkl. wody,
1/2 szkl. pokruszonych nerkowców,
ok.1 łyżeczki soku cytrynowego.

Roztłuc ziarna pieprzu.
Wymieszać z kurkumą, kminem, połową soli, kolendrą.
Mieszanką przypraw natrzeć mięso .
Przykryć folią-odstawić na 1/2 h - 40 min. w temp. pokojowej.
W tym czacie pokroić w cienkie półplasterki cebulki, posiekać czosnek.
Pokroić drobniutko imbir-jeśli mamy akurat świeży.
Na oleju przesmażyć cebulkę.
Włożyć przyprawione mięso.
Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. (niezbyt duży ogień!)
Dodać czosnek.Wsypać imbir,chili.
Chwilę przesmażyć-dolać wody i 1/4 szkl. mleka kokosowego.
Poddusić całość (pod przykryciem)przez ok. 15-20 minut. (ewentualnie dolewając wody )
Przez ten czas-na odrobinie oleju-przesmażyć pokruszone nerkowce. (do zrumienienia)
Wysypać na ręcznik papierowy-odsączyć z tłuszczu.
Do sosu na patelni - dodać resztę mleka kokosowego i sok z cytryny.
Jeszcze chwilę poddusić całość .
Podawać -posypane z wierzchu prażonymi orzechami.

UWAGA-Jeśli ktoś lubi mniej ostre potrawy proponuję zmniejszyć ilośc chilii-
ja użyłam tylko 1/2 łyżeczki....

wtorek, 22 stycznia 2008, agnieshia

Polecane wpisy

  • Miodowe Żeberka

    Przygotowane trochę mniej tradycyjnie i wzbogacone miodem- co zapewnia słodki karmelowy posmak upieczonego mięsa, a jednocześnie piękny kolor. żeberka, olej-ok.

  • Żołądki drobiowe a'la flaczki

    Polecam osobom,które tak jak ja nie lubią prawdziwych flaczków;/ Te fałszywe są naprawdę pycha,a i podejrzewam , że jak gościom nie powiecie z czego ta zupa ,to

  • Drobiowe serduszka smażone na maśle.

    ...czyli pochwała prostoty! Wiem,że wiele osób mimo tej pochwały,nie da się przekonać do jedzenia podrobów-ale osobom otwartym na nowe smaki polecam! A tak z in

script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl