Blog > Komentarze do wpisu

Kluski Ziemniaczane...

....kluski kładzione.
Czasem określane jako ,,szare kluski''.
Proste i pyszne.
Wiem,że pewnie większość z Was jada takie kluski okraszone słoninką lub boczkiem;
niektórzy dodatkowo posypują pokruszonym białym serem.
Inni wcinają je z tłuszczykiem i cebulką,
jeszcze inni z ugotowaną kapustą kiszoną...
A u mnie w domu-zawsze były podawane
z ugniecionym z kwaśną śmietaną-białym serem-
i do takich jestem przyzwyczajona.
Chyba w tej postaci smakują mi najbardziej;)

kilka ziemniaków,
sól,
czosnek-kilka ząbków,
jajko,
mąka-tyle by po wymieszaniu powstało dość zwarte ,gęste ciasto.

Ziemniaki zetrzeć na tarce lub maszynką.Zetrzeć też czosnek.
Posolić i wsypać sporo mąki.
Ciasto ma być tak gęste-
by przy wkładaniu pojedyńczych kluseczek do gotującej się wody-nie rozpadały się ,ale utrzymywały w całości.
Kluski formujemy łyżką i kładziemy na wrzątek.
Gotujemy aż do wypłynięcia kluseczek na wierzch.
Podajemy z ulubionym dodatkiem(pisałam o nich wyżej).
Czosnku zwykle nie dodawałam-
ot tak dzisiaj coś mi przyszło do myśl by spróbować-
dzięki temu kluski mają lekki czosnkowy zapach.

czwartek, 19 marca 2009, agnieshia
Komentarze
2009/03/22 20:15:54
uwielbiam takie jedzonko, Twoje wygladaja przepysznie (wysyłam ten komentarz drugi raz bo chyba pierwszy nie zapisał się)
-
2009/03/22 20:23:52
dziękuję Aguś!Tak-nie dostałam żadnego komentarza wcześniej-coś się działo z bloxem...
ale chyba już w porządku.Też uwielbiam takie jedzonko;)))Pozdrawiam Cię serdecznie
-
2009/03/22 23:49:49
Agniesiu - wreszcie jesteś! Już myślałam, że zarzuciłaś pisanie bloga :(((
Ale na szczęście to tylko chwilowe, tak? :) A szarych klusek nie tylko nigdy nie robiłam, ale nawet nie jadłam.
-
2009/03/23 11:34:15
cześć Kasiu!To przejściowe-staram się jak mogę ,ale egzaminy się sypią bez przerwy praktycznie,a myślałam,że jak sesja to potem trochę luzu...ale przeliczyłam się.
Kasiu-spróbuj koniecznie tych klusek-my je uwielbiamy!Może Tobie będą smakować z inymi dodatkami,ale zawsze warto;)
pozdrawiam Cię z całego serca!
-
2009/03/24 00:59:13
Chętnie spróbuję, bo jestem zdeklarowanym kluchożercą ;) Dam znać jak mi wyszły :)
-
2011/10/22 00:35:27
Szare kluski są bardzo dobre. Często robię albo kluski szare, albo wersję klusek z zmieniaków, mąką i jajkami, coś jak to kluski ziemniaczne. To są kluski ziemniaczane po poznańsku.
script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl