Blog > Komentarze do wpisu

Drobiowe serduszka smażone na maśle.

...czyli pochwała prostoty!

Wiem,że wiele osób mimo tej pochwały,nie da się przekonać do jedzenia podrobów-ale osobom otwartym na nowe smaki polecam!
A tak z innej beczki-czy Wy też tak macie,że czasem uda Wam się zrobić coś nowego,coś smacznego,
ale jeśli nie wstawicie przepisu na blog natychmiast-to potem już nie ma szans-bo albo zapomina się co się tam kombinowało z dodatkami,
albo się nie zrobiło zdjęcia,a po potrawie czy cieście zostały tylko wspomnienia?;)))
Mi tak się ostatnio robi coraz częściej;)));?


1/2 kg. serduszek drobiowych,
olej,
duża łyż. masła,
3 ząbki czosnku,
sól,pieprz,
zioła(majeranek,lubczyk),
rosół,
trójkącik serka topionego(smak dowolny-ja miałam pieczarkowy)
4 łyż. jogurtu lub śmietanki,
1 łyż.mąki,
koper lub natka.
Oczyszczone serduszka przecinamy wzdłuż na połówki i myjemy dokładnie w środku,odsączamy na sitku.
Na patelnię wlewamy nieco oleju i dokładamy łyżkę masła(samo masło się szybciej przypala)
Czosnek kroimy w plasterki i wrzucamy na tłuszcz.
Dodajemy serduszka-podsmażamy.
Zalewamy rosołem(może być z kostki),dosypujemy zioła,sól i pieprz.
Gotujemy do miękkości.Pod koniec wrzucamy serowy trójkącik-mieszamy do rozpuszczenia.
Zaprawiamy jogurtem lub jak kto woli śmietanką rozmieszaną z łyż. mąki.
Zagotowujemy.Można posypać zieleniną.

Nie dodawałam nic więcej(niektórzy dodają smażoną cebulkę ,czy też pieczarki)
-zależało mi na prostym maślano-czosnkowym sosie;)

Danie zostało podane na kaszce jaglanej.
Życzę ,,Smacznego!''

piątek, 24 lipca 2009, agnieshia
Komentarze
2009/07/24 23:05:44
a ja kocham podroby! serduszka, żołądki, wątróbka, pychotka!
jestem zazdrosna jak moja mamuśka gotuje swojemu psu serduszka a mi nie chce dać ;)
-
2009/07/25 09:57:10
hahaha-Aguś imienniczko moja-chyba Cię rozumiem;)
Oczywiście co do wymienionych przez Ciebie przysmaczków-bo tylko te próbowałam(najczęściej chyba wątróbkę i najbardziej ją lubię;) )innych podrobów jednak mimo wszystko nie przełamię się nigdy spróbować-ozorki,nereczki,płucka(tych drugich nie umiem chyba po prostu dobrze przyrządzać-pewnie gdyby ktoś mnie nauczył-to inaczej bym do tego podchodziła;bo jakbym ich nie moczyła-to i tak niestety ,,wanieją'';(
pozdrawiam serdecznie!
script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl