Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak Koronacyjny

Zawsze mamy kłopot co zrobić z mięsem z rosołu.
Ten przepis to nie tylko sposób na pyszne ,ale i na bardzo wykwintne danie.
Troszkę dopasowałam oryginalny przepis do swoich zasobów,a i podobnie jak Andrzej na swoim blogu,-wykorzystałam jogurt zamiast śmietanki.
Poza tym do już gotowego sosu dodałam świeżo starty ząbek czosnku
(czego nie ma w oryginale,ale musiałam cos dodać od siebie,bo całość wydawała mi się zbyt delikatna w smaku)
,oraz posypałam kurczaka-świeżą bazylią.

gotowany kurczak
(u mnie to było mięsko z rosołu-1/2 kury,udko z kurczaka,kawałeczek szpondru)
Sos:
1 cebulka,
puszka mango w syropie,(lub jedno świeże )
200 g majonezu,
1/2 jogurtu naturalnego,
olej,
1 łyż. curry,
czubata łyż. koncentratu pomidorowego(u mnie 3 świeże pomidory i odrobina keczupu)
1/2 szklanki czerwonego wina,
listek laurowy,
świeża bazylia,
ząbek czosnku,
1 szkl. rosołu,(może być z kostki)
sok z 1 cytryny.
Na rozgrzany na patelni olej,wrzucamy drobno posiekaną cebulkę-przesmażamy.
Wlewamy ok. 1 szkl. rosołu.Wsypujemy curry.
Po ok. 5 min.dodajemy koncentrat lub pomidory-bez skórki
i wlewamy wino,oraz sok z cytryny.
Dusimy aż sos się zredukuje i zagęści.
Mango można zmiksować ,lub drobniutko posiekać i wymieszać z majonezem.
(można zastąpić brzoskwiniami lub morelami)
Do całkowicie wystudzonego sosu dodajemy majonez z mango,mieszamy.
Jeśli nuta słodyczy wyda się komuś znikoma-
można dodać 1-2 łyż. dżemu morelowego.
Na końcu dodajemy jogurt.
Do gotowego sosu-ścieramy lub wyciskamy czosnek.
W oryginalnym przepisie jest śmietanka kremówka -zamiast jogurtu
(ale ja postanowiłam po raz pierwszy wypróbować wersję lekko odchudzoną-tym bardziej,ze ilość majonezu i tak może przerażać;)))Do sosu dodajemy podzielone na kawałki mięso z kurczaka,mieszamy.
Podajemy na zimno.
Ponieważ odrobina tego dania nam została i przenocowała w lodówce-
stwierdzam ,że na następny dzień i po odpowiednim schłodzeniu,
danie jest jeszcze lepsze niż w dniu przygotowania.
Smacznego!

czwartek, 09 lipca 2009, agnieshia

Polecane wpisy

  • Miodowe Żeberka

    Przygotowane trochę mniej tradycyjnie i wzbogacone miodem- co zapewnia słodki karmelowy posmak upieczonego mięsa, a jednocześnie piękny kolor. żeberka, olej-ok.

  • Żołądki drobiowe a'la flaczki

    Polecam osobom,które tak jak ja nie lubią prawdziwych flaczków;/ Te fałszywe są naprawdę pycha,a i podejrzewam , że jak gościom nie powiecie z czego ta zupa ,to

  • Polędwiczki pomidorowo-jabłkowe.*

    Do tego dania najlepsze będzie mięso delikatniejsze-które się szybko przygotowuje. Czyli -wykorzystana tu polędwiczka,pierś z kurczaka czy indyka... To taka dro

script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl