Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z jagodami

Małe ciemnogranatowe kuleczki,chowające się wśród mchów i krzewinek-ciepłego,pachnącego żywicą lasu...
Jagody.
A skoro jagody,to koniecznie-pierogi z jagodami!
To już letnia tradycja-i jaka pyszna..


mąka-ok.3/4 kg,
gorąca woda,
sól,jajko,

ok.3 łyż. oleju,
jagody,
cukier(tyle aby przesypać dokładnie jagody)
śmietana(jogurt),

Do mąki wsypać sól-ok.1/2 łyżeczki.Wlać olej.
Wlać gorącą wodę-wymieszać widelcem,lub końcówką noża(aby nie poparzyć rąk)
Gdy trochę przestygnie-zagnieść.
Formować placuszki i na każdy nakładać łyżką -jagody obtoczone w cukrze.
Zlepiać -wrzucać na gotującą się wodę
(nie powinna zbyt mocno ,,bąbelkować''bo pierożki popękają).
Gotować ok.5 minut od wypłynięcia pierożków na powierzchnię.
Podawać polane kwaśną śmietaną ,ewentualnie posypane jeszcze cukrem.

Smacznego!

czwartek, 30 lipca 2009, agnieshia

Polecane wpisy

  • Naleśniki z fasolką szparagową

    Miałam fasolkę mrożoną i kilka usmażonych wcześniej naleśników. Naleśniki jakie wyszły z tego połączenia i paru innych dodatków-okazały się całkiem smaczne, cho

  • Naleśniki z żółtym serem

    Osobom odchudzającym się -nie polecam;) Sama obiecałam sobie,że zjem jednego- patelnia jest dość duża-więc i naleśnik słusznych rozmiarów; ....,na obietnicach s

  • Pierogi wołyńskie.

    Nietypowe i nie każdemu znane. Prawie jak ruskie-tylko tu gotowane ziemniaki zostały zastąpione ugotowaną,słodką kapustą. Należy ją dobrze odsączyć i co ważniej

Komentarze
2009/07/30 23:12:51
uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam pierogi:) a z jagodami to juz najbardziej;)
-
2009/08/03 07:59:26
Z jagodami - to moje ulubione pierogi. W tym roku, wreszcie nauczyłam się sama je robić. Właśnie, kolejny raz robiłam w piątek. W tym tygodniu będą znów
script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl