Blog > Komentarze do wpisu

Żołądki drobiowe a'la flaczki

Polecam osobom,które tak jak ja nie lubią prawdziwych flaczków;/
Te fałszywe są naprawdę pycha,a i podejrzewam ,
że jak gościom nie powiecie z czego ta zupa ,to będą mysleć ,
że to po prostu prawdziwe flaczki-doskonale zrobione;)
Nie przesadzajcie tylko z dodatkiem gałki muszkatołowej-
w nadmiarze działa halucynogennie...
Smacznego!

1kg żołądków drobiowych-oczyścić,jeśli nie oczyszczone i dobrze wymoczyć,
ok.3 razy zmieniając wodę. olej,
4 duże ząbki czosnku,
3-4 duże kapelusze grzybków suszonych,
kostka rosołowa,
3 małe marchewki,
duża cebula,
gałka muszkatołowa-tylko szczypta,
pieprz,sól,
słodka papryka,
cayenne,
natka pietruszki,
majeranek,
2 łyż. mąki,
masło.

3 ząbki czosnku pokroić w plasterki-podsmażyć na oleju.
Wrzucić pokrojone w paseczki(jak na flaczki)-
żołądki,podsmażyć,a następnie zalać wodą z rosołem.Dodać grzybki
Dusić aż będą prawie miękkie.
Wsypać przyprawy-poza natką.
Dodać startą na dużych oczkach tarki marchewkę.
Na oleju przesmażyć cebulę-pokrojoną w kostkę.Dodać do żołądków.
Gdy żołądki już będą miękkie-z mąki i masła(2 łyż.) zrobić jasną zasmażkę.
Dodać do ,,flaczków''.
Wetrzeć również ostatni ząbek czosnku(na drobniutkiej tarce)Zagotować.
Na końcu jeszcze doprawić-głównie pieprzem i cayenne.
Danie ma być dość pikantne i gęste.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

środa, 19 sierpnia 2009, agnieshia

Polecane wpisy

  • Miodowe Żeberka

    Przygotowane trochę mniej tradycyjnie i wzbogacone miodem- co zapewnia słodki karmelowy posmak upieczonego mięsa, a jednocześnie piękny kolor. żeberka, olej-ok.

  • Drobiowe serduszka smażone na maśle.

    ...czyli pochwała prostoty! Wiem,że wiele osób mimo tej pochwały,nie da się przekonać do jedzenia podrobów-ale osobom otwartym na nowe smaki polecam! A tak z in

  • Kurczak Koronacyjny

    Zawsze mamy kłopot co zrobić z mięsem z rosołu. Ten przepis to nie tylko sposób na pyszne ,ale i na bardzo wykwintne danie. Troszkę dopasowałam oryginalny przep

Komentarze
grazyna1961.only
2009/08/19 20:30:58
Myślę, że to by mi smakowało, chociaż zwykłe flaczki też lubię...
-
aga-aa
2009/08/19 20:53:25
uwielbiam żołądki drobiowe, mniam
-
agnieshia
2009/08/21 13:25:02
troszke źle się wyraziłam we wstępie-oczywiście polecam nie tylko osobom nielubiącym prawdziwych flaczków;)))
jeśli ktoś lubi te prawdziwe to i te ,,żołądkowe'' powinny mu smakować;)
dziękuję za miłe komentarze i pozdrawiam serdecznie!
script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl