środa, 07 stycznia 2009
Pory-troszkę inaczej niż większość z nas przywykła.
Traktuje się je zwykle jako dodatek do zupy,no czasem jako składnik surówek...
Tymczasem mogą one stać się pożywnym dodatkiem do obiadu,a nawet obiadem samym w sobie.
Konsystencja ugotowanego pora nie każdemu zapewne podpasuje-
to dość włókniste warzywo
i nawet przy próbie ukrojenia ciągną się długie, cienkie porowe wstążeczki;)))
Dzieci raczej będzie trudno przekonać do zjedzenia choćby kawałeczka-
chociaż warzywo w tej postaci już nie szczypie;
a dorośli-no cóż-najpierw spróbujcie;)
Nam np. bardzo smakowało i wrócę do tego dania jeszcze nie raz;)

3 duże pory-białe części,
masło,
mąka,
100 g.śmietanki 12 % lub 18 %,
1 szkl. mleka,
sól,pieprz,
10-15 dag żółtego sera,
ewentualnie natka lub koperek do posypania.

Pory przekroić na ok. 10 cm. kawałki,obgotować w osolonej wodzie-przez ok.7 minut.
Odcedzić,włożyć do wysmarowanej masłem formy.
Przygotować sos-stopić masło(ok.2 łyż.),
wsypać 2 łyz. mąki,rozprowadzić ;przesmażyć -nie rumieniąc.
Wlać śmietanką-rozmieszać.
Wlać mleko.
Pogotować aż zgęstnieje-co dzieje się dość szybko.Doprawić.
Sosem zalać pory.
Posypać tartym żółtym serem i tartą bułką.
Na wierzchu można położyć kilka wiórków masła.
Zapiekać ,aż ser na wierzchu lekko zbrązowieje.
Posypać zieleniną.

Smacznego!
sobota, 03 stycznia 2009

Kupiłam filety z tilapii-bardzo smaczna rybka ,polecam;)))
-a w domu miałam kilka niespożytkowanych arkuszy papieru ryżowego.
Postanowiłam połączyć jedno i drugie-wyszło coś a'la rybna sajgonka-oczywiscie w liczbie mnogiej....
Wybaczcie jakość zdjęcia-aparat zastrajkował,mogłam jedynie pstryknąć fotkę komórką...

Kilka arkuszy papieru ryżowego,
wiórki kokosowe,
zioła prowansalskie,
suszona cebulka,
sól,pieprz,
woda-do namaczania krążków papieru,
olej-do smażenia.

Filety rozmrozić.Odsączyć z wody.Posypać solą,pieprzem,cebulką i ziołami.
Krążki ryżowe smarować przegotowaną wodą ,posypywać wiórkami kokosowymi.
Na środku układać po kawałku ryby.
Gdy papier dobrze nasiąknie,zwijać jak zwykłe sajgonki.
Smażyć na oleju na złocisto-brązowy kolor.

Smacznego!

19:28, agnieshia , Ryby
Link Komentarze (2) »
script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl