niedziela, 30 grudnia 2007

Danie proste i szybkie w przygotowaniu.
Jesteśmy przyzyczajeni do sznycli,kotletów potrawek i innych ,,wymysłów''z kurczaka.
Kaczka jest mniej doceniana-choć bardzo smaczna.
(a i pewnie cena mięsa z kaczki skutecznie odstrasza.Ale może czasem,od święta warto spróbować czegoś nowego....)
Choć słyszałam wiele pochlebnych opinii na temat pieczonej kaczki-nie odważyłam się sama upiec jej w całości.
Tzn. kiedyś próbowałam-wyszło coś pomiędzy podeszwą a dętką rowerową-no i zrezygnowałam z reszty prób.
Może ktoś z Was zna dobry przepis którego nie da się zepsuć?;)))
Skusiłam się jedynie przygotować coś z częście kaczki-czyli jak widać z jej ,,biustu''
Mięso wyszło kruche i soczyste-naprawdę super.
Zrezygnowałam jedynie ze skórki-choć przypieczona i złocista...

Piersi z kaczki(ok.60 dag.),
sól,pieprz -lub-
gotowa przyprawa do drobiu,
duża cebula,
powidła śliwkowe,
(lub świeże węgierki-wydrylować- poddusić z mięsem-wtedy do sosu dołożyć łyżkę miodu, oraz odrobinę soku z pomarańczy lub cytryny)
1/3 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu,
skórka z 1/2 cytryny,

Piersi kaczki umyć i ponacinać poprzecznie skórę na wierzchu- w równych odstępach.
Cebulę pokroić w grube piórka-zeszklić na odrobinie oleju.
Wyjąć ją łyżką cedzakową z patelni do miseczki.
Piersi obsmażyć na tym samym oleju.
Po silnym zrumienieniu ze wszystkich stron-podlać odrobiną wody.
Utłuc grubo ziarenka pieprzu.Posypać mięso.
Dołożyć cebulę.
Wrzucić skórki z cytryny.
Poddusić prawie do miękkości.
Dodać dużą łyżkę powideł śliwkowych do sosu,kolejną posmarować mięso z wierzchu.
Poddusić jeszcze ok. 10 minut-aż sos zgęstnieje.

Podawać z sosem i ulubioną surówką.

14:50, agnieshia , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 20 grudnia 2007

Te naleśniki są przepyszne-proszę uwierzyć!
Wiem,że częśc z osób która usłyszy ,że w nadzieniu jest szpinak-skrzywi się i stwierdzi ,że próbować nie ma zamiaru.
Ja też się krzywiłam-do pewnego momentu...
Takie podejście ma się zwykle,gdy jadło się kiedyś kiepsko doprawione,rozmoczone listki tego cennego warzywa-a smak jego jak do tej pory kojarzył nam się bardziej z trawą,niż czymkolwiek innym...
Zapewniam,że te naleśniki to zmienią.
Kiedyś naszło mnie na kombinowanie z obiadem-wiem,że teraz pewnie połączenie sera ze szpinakiem i czosnkiem-to coś naturalnego dla wielu;
ale gdy ja zaczynałam kombinować w swojej kuchni-o takim połączeniu nie miałam pojęcia.
Ot-wrzucałam na patelnię to co akurat miałam w lodówce-a że trafił się szpinak..;)))
Tym bardziej byłam mile zaskoczona,że wyszło coś tak pysznego-i dlatego traktuję ten przepis jako swój własny-przeze mnie wypracowany.
Co do dodawanego sera-może to być zwykły biały ser półtłusty,ale można też skorzystać z fety,albo sera pleśniowego.
Najważniejsza jest tu spora ilość czosnku i ziół...
Pyszne nadzienie wykorzystuję nie tylko do naleśników-przygotowuję z niego także malutkie pierożki typu ravioli-a nadaje się również do makaronu,lazanii czy np. bułeczek na parze.

Smażymy naleśniki,każdy niech to zrobi wg. własnego przepisu(ja dodaję do ciasta,trochę więcej mleka niż wody ok.2/3 mleka,są bardziej miękkie,ale można dać 50/50:)))

NADZIENIE:
1 opakow. mrożonego szpinaku,
3/4 kg. sera białego półtłustego lub chudego,
sól,pieprz,
suszone oregano,bazylia,
ok.4-5 ząbków czosnku(zależy od tego jak bardzo lubicie zapach czosnku,można dołożyć potem więcej),
cebula,
olej.

Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy drobno pokrojoną cebulke(w kosteczkę).
Podsmażamy.Dodajemy rozmrożony i odsączony z wody szpinak-przesmażamy.
Wsypujemy porządną szczyptę,a nawet dwie -bazylii,szczyptę oregano,pieprz,dość dużo solimy-szpinak potrzebuje tego,ale uważamy ,aby nie przedobrzyć:))),
dodajemy drobniutko posiekany i pognieciony czosnek-mieszamy.
Na końcu wkruszamy ser biały,mieszamy ,aż się lekko rozpuści i sklei sobą składniki farszu.
Ewentualnie jeszcze doprawiamy i dodajemy czosnku
(jak się komuś już nie chce siekać,może dosypać czosnku w proszku,ale nie ma to jak świeży). Smarujemy naleśniki ,zwijamy w ruloniki i ....,,smacznego''!
Odsmażane są równie pyszne-polecam z czystym sumieniem:)))

czwartek, 13 grudnia 2007
Mięso w suszonych owocach-to całkiem dobry pomysł!
Przewalały się kiedyś w jednej z kuchennych szuflad-suszone figi-
u nas w domu nikt ich nie lubi,zresztą podobnie jak innych suszonych owoców-no może tylko suszone słodkie węgierki są pyszne...
Pewnie bym je wyrzuciła-gdyby nie to ,że znajoma z innej strony internetowej-
doradziła mi je dorzucić do pieczeni.
Akurat kupiłam udo z indyka na Święta-i pomyślałam ,że spróbuję.
Jedno jest pewne-od tamtej pory nie wyrzucam suszonych fig;)))Polecam -i życzę ,,smacznego''!

Udziec z indyka,
przyprawa złocista do drobiu,
gałązka świeżego rozmarynu,
cebula,
oliwa (olej),
1/2 szkl. rosołu (może być z kostki rosołowej),
1/2 szkl. wina białego wytrawnego;
suszone figi (opakowanie)
(zastępczo-suszone morele,lub po prostu śliwki węgierki, świetnie smakuje też z mieszanką moreli i ananasa-również suszonego)

Udziec umyć,posmarować oliwą dokładnie obsypać przyprawą,
obsypać odrywanymi od łodyżki-listkami rozmarynu
(nie przesadzić z ilością-bo mięsko będzie miało gorzki posmak- 1 średnia gałązka wystarczy);
obłożyć krążkami cebuli-odstawić pod przykryciem na ok.1 h do lodówki.
Ułożyć mięso w wysmarowanej olejem brytfance.
Obłożyć figami. Podlać mieszanką rosołu i białego wina.
Przykryć -piec ok. 1h.
Pod koniec pieczenia odkryć-żeby mięso się ładnie zrumieniło.
Podawać z ulubioną surówką.

16:17, agnieshia , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 11 grudnia 2007

Gdy pierwszy raz spojrzałam na recepturę tej surówki-pomyślałam ,,błeee''-śliwki suszone z kapustą?! Okazało się ,że to przepyszne połączenie i od tamtego czasu już nie raz z niego korzystałam. Surówka świąteczna-może z racji tych suszonych śliwek-owoców typowych dla Bożonarodzeniowego kompotu,a może z racji nietypowego połączenia.... Jakby nie było-warto przełamać dla niej swoje opory-życzę ,,smacznego''!

mała kapusta pekińska,
2 jabłka,
duża cebula,
15 dag suszonych śliwek,
4 ząbki czosnku,
3 płaskie łyż. majonezu,
3 łyż.gęstej śmietany,
natka,
sok z cytryny-do smaku,
sól,pieprz.

Drobniutko posiekać lub przecisnąć czosnek.
Wymieszać majonez ze śmietanką-dodać czosnek.
Posiekać kapustę.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Zmieszać razem-nasolić,popieprzyć.
Śliwki pokroic w paseczki.
Obrać jabłka i pokroić w kostkę.
Dodać do reszty składników.
Wcisnąć cytrynę.Doprawić(można lekko dosłodzić)
Polać sosem-wymieszać.
Posypać natką.

script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl