sobota, 08 marca 2008

Napewno wielu z nas przygotowuje właśnie w ten sposób sznycle drobiowe.
Sposób bardzo prosty,a jednocześnie efektowny.
Sznycle są mięciutkie,soczyste,uwielbiane przez dzieci;)))
Panierować możemy w tym co najbardziej nam pasuje:jajku roztrzepanym z gęstą kwaśną śmietaną,a potem w mące;
albo w płatkach kukurydzianych
(jak na zdjęciu-i ta opcja zdecydowanie ma chyba największe powodzenie u naszych pociech;)));
albo bardziej wykwintnie w kruszonych orzechach i bułce tartej;
a może w wiórkach kokosowych,płatkach migdałowych,ziarenkach sezamu,
bułce zmieszanej z prażoną cebulką....
co tylko fantazja podpowie;)

6-7 sznycli z piersi indyka
(lub kurczaka,ewentualnie cielęcina),
przyprawa do kurczaka firmy Kamis(złocista),
1 cebula,
mała śmietanka(gęsta 18%)lub bardzo kremowy jogurt,
2 jajka-małe,
mąka,
płatki kukurydziane Cornflakes.
(albo:uprażony sezam,orzechy drobno pokruszone,kokos.-zamiast płatków)

Sznycle umyć,
dokładnie obsypać przyprawą,obłożyć krążkami cebuli -odstawić na 1.5-2 h.
Roztrzepać jajka,wymieszać ze śmietanką.
Zanurzyć mięso w tej mieszaninie i obtoczyć w mące,
lub pokruszonych płatkach kukurydzianych, albo zmieszać część mąki z sezamem lub orzechami(kokosem),
chyba że mamy dużą ilość np. sezamu,to nie musimy dosypywać mąki.
Smażymy na złoto, na średnim ogniu.

17:07, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (1) »
piątek, 07 marca 2008

Typowo letni-słodki obiad.
Niekoniecznie musimy podać te knedle z karmelową polewą ,
wystarczy je polać kwaśną śmietaną i posypać cukrem pudrem,albo dodać bitej śmietany.
Zawsze są pyszne!
Środek knedelka-zależnie od naszego upodobania i sezonu-
tu akurat jest śliwka i ta idealnie komponuje się z lepiącym,słodkim karmelem i płatkami migdałów; ale może być i wiśnia i truskawka i jagody i...i... i......;))) Wystarczy tylko zmienić dodatki-np. truskawka rzecz jasna lepiej będzie smakować ze śmietanką....
Przygotować, a potem tylko jeść i jeść i umorusać się po sam nos słodkim, owocowym,pachnącym syropem....mhmmm

Ok.500-600 g białego sera,
1 duże jajko,
1 żółtko,
1 łyż. cukru pudru(niekoniecznie),
szczypta soli,
1-1.5 szkl. mąki,

śliwki węgierki,
płatki migdałowe,

POLEWA KARMELOWA:
1/3 szkl. wody,
1/2 szkl. i 1 czubata łyż. cukru,
1.5-2 łyż. miodu,
4 łyż. gęstej śmietany,

Zmielić lub przecisnąć ser .
Dodać do niego jajko,żółtko,sól,ewentualnie cukier puder,
(nie jest to konieczne-bo polewa karmelowa jest bardzo słodka)
i mąkę.
Zagnieść ciasto.
Śliwki wypestkować .
Nabierać na dłoń trochę serowego ciasta -nadziewać śliwką-zlepiać jak pączki.
Wrzucać do wrzącej wody-gotować aż do wypłynięcia na wierzch.
Podawać z polewą karmelową ,posypane prażonymi płatkami migdałowymi.

PŁATKI MIGDAŁOWE:
Płatki migdałowe wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię.
Prażyć do momentu aż staną się złotobrązowe i będą przyjemnie pachnieć.

POLEWA KARMELOWA:
Wlać na patelnię wodę-wsypać cukier.
Podgrzewać tak długo aż duża część wody wyparuje, a roztwór zacznie zmieniać kolor na bursztynowy.
Wtedy dodać miód-rozmieszać.
Podgrzać jeszcze trochę.
Gdy będzie złotobrązowe-dodać po łyżce śmietankę- za każdym razem szybko mieszając.

script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl