czwartek, 19 marca 2009

....kluski kładzione.
Czasem określane jako ,,szare kluski''.
Proste i pyszne.
Wiem,że pewnie większość z Was jada takie kluski okraszone słoninką lub boczkiem;
niektórzy dodatkowo posypują pokruszonym białym serem.
Inni wcinają je z tłuszczykiem i cebulką,
jeszcze inni z ugotowaną kapustą kiszoną...
A u mnie w domu-zawsze były podawane
z ugniecionym z kwaśną śmietaną-białym serem-
i do takich jestem przyzwyczajona.
Chyba w tej postaci smakują mi najbardziej;)

kilka ziemniaków,
sól,
czosnek-kilka ząbków,
jajko,
mąka-tyle by po wymieszaniu powstało dość zwarte ,gęste ciasto.

Ziemniaki zetrzeć na tarce lub maszynką.Zetrzeć też czosnek.
Posolić i wsypać sporo mąki.
Ciasto ma być tak gęste-
by przy wkładaniu pojedyńczych kluseczek do gotującej się wody-nie rozpadały się ,ale utrzymywały w całości.
Kluski formujemy łyżką i kładziemy na wrzątek.
Gotujemy aż do wypłynięcia kluseczek na wierzch.
Podajemy z ulubionym dodatkiem(pisałam o nich wyżej).
Czosnku zwykle nie dodawałam-
ot tak dzisiaj coś mi przyszło do myśl by spróbować-
dzięki temu kluski mają lekki czosnkowy zapach.

script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl