poniedziałek, 19 maja 2008
Szybkie,proste i bardzo smaczne.
To chyba najlepsze określenia tego dania...
Warto się skusić!

makaron-muszelki,
1/2 dużej żółtej cukini,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2-3 pomidory(zależnie od wielkości),
1/2 puszki kukurydzy,
pieprz czarny,
sól,
majeranek lub zioła prowansalskie,
2-3 łyż. jogurtu kremowego,
1 płaska łyż. mąki

Ugotować makaron.
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę.
Dodać drobniutko posiekany jeden ząbek czosnku.
Chwilkę przesmażyć-aż czosnek zacznie pachnieć- dodać pokrojoną w kostkę -obraną cukinię.
Gdy cukinia lekko się zrumieni-dolać trochę wody.
Dołożyć pokrojone pomidory bez skórki-dusić całość aż wszystko zmięknie.
Doprawić.
Porozgniatać widelcem cukinię i pomidory.
Dodać kukurydzę.I drugi posiekany drobno ząbek czosnku.
Wsypać zioła.
Zaprawić mąką rozmieszaną z jogurtem-zagotować.
Na patelnię z sosem wrzucić makaron-wymieszać .
Można posypać żółtym serem(niekoniecznie)
wtorek, 06 maja 2008
Naleśniki...zapominam przy nich o kaloriach,umiarze w jedzeniu i odchudzaniu;)
Podobnie jak przy pierożkach.
Jedyne których nigdy nie robię-bo zwyczajnie ich nie lubimy-to naleśniki z mięsem.
Natomiast cała reszta-zarówno te na słodko i pikantne -
niezależnie od tego ile ich przygotuję -
znikają w zastraszajacym tempie.
(i niestety ja mam w tym znikaniu znaczny udział;)))
Najbardziej lubimy chyba naleśniki ze szpinakiem,
(przepis już zamieściłam na tej stronie)z grzybami
a na słodko-te tradycyjne z serem.
Nadzienia do naleśników-
to nie tylko biały ser na słodko,czy pieczarki-
w naleśnik można włożyć praktycznie wszystko na co mamy akurat ochotę
-za każdym razem wyczarowując coraz to inne pyszne danie...

ok. 20 cienkich naleśników-
wg. własnego ,sprawdzonego przepisu.
400 g kurek,
duża cebula,
(może być-ale niekoniecznie- kawałek boczku wędzonego),
majeranek,
sól,pieprz (lub kostka rosołowa;)
2-3 łyż. masła,
kilka łyżek gęstej śmietanki.

Smażymy naleśniki.
Przygotowujemy nadzienie:
Kroimy cebulkę w półplasterki.
Wrzucamy na rozgrzany olej.
Dorzucamy kurki
(jeśli są mrożone -nie rozmrażać przed podsmażaniem)
Koniecznie należy zwrócić uwagę,czy kurki były blanszowane przed mrożeniem!!!
Jeśli nie były blanszowane-będą gorzkie-
wtedy należy je wcześniej obgotować,
a dopiero potem przesmażyć na oleju z cebulą.
Możemy dodać pokrojony w drobną kostkę boczek-przesmażamy całość.
Dolewamy odrobinkę wody,
wrzucamy przyprawy(lub kostkę rosołową),
dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.
Prawie całkiem odparowane grzybki z cebulką-
(niewielką część zostawiamy na patelni!!!)
nakładamy na placki-składamy po przekątnej.
Do pozostawionych grzybków dodajemy masło i śmietankę-
podgrzewamy i powstałym w ten sposób sosem polewamy naleśniki.

Można również opanierować w jajku i tartej bułce- a będziemy mieć pyszne krokiety....
Smacznego!
script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl