czwartek, 26 czerwca 2008

Ostatnio udało się nam spróbować suma-znajomy nam sprezentował.
Świeżutki,dopiero co złowiony.
Wyszedł świetny-mogę powiedzieć ,że pierwszy raz jadłam tak pyszną rybę!!!
Napewno to,że był tak świeży też zrobiło swoje.
Nie ma to jak rybka prosto od rybaka;)

Korzystałam z
tego przepisu,nieco tylko od siebie go modyfikując.
Wielka szkoda ,że nieczęsto trafiają się tak pyszne prezenty...;)))
Szczerze polecam-bo taki obiadek to po prostu królewska uczta!

sum,
ziemniaczki-ok.1 kg.,
3-4 cebule,
ok.50 g.masła(może być więcej),
sól,
pieprz,
koperek,
kubeczek śmietanki 12%-18%.

Rybę oczyścić,posolić-odstawić na 1/2 godz.
Po pół godzinie umyć powtórnie.
Znów posolić,popieprzyć,obłożyć krążkami cebuli-
odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę(rybę przykryć folią).
Ziemniaczki ugotować(młodych nie musimy obierać ,wystarczy umyć)na półtwardo.
Pokroić w grubsze plastry.
Po tym czasie-stopić masło.
Zdjąć cebulę z ryby.
Na brytfankę wyłożoną folią aluminową wlać nieco stopionego masła,
wyłożyć plastry ziemniaków ,
obtoczyć w maśle,na to ułożyć rybę;
resztą masła polać z wierzchu i w środku.
Rybę wstawić do piekarnika,przykryć z wierzchu folią-piec ok. 10 minut.
Cebulę przesmażyć.
Po tym czasie polać rybę śmietanką zmieszaną z przesmażoną cebulą.
Posypać obficie koperkiem.
Dopiec odkrytą.
Gotową jeszcze posypać koprem.

18:01, agnieshia , Ryby
Link Komentarze (3) »
środa, 25 czerwca 2008

ok.13-15 sztuk naleśników;
ok.4 łyżeczki natki pietruszki,
0.5 kg. pieczarek,
3 średnie cebule,
pieprz,sól;
7 kostek rybnych(filetów),
Ciasto na naleśniki doprawić pieprzem i solą,oraz wsypać do niego posiekaną natkę.
Dopiero wtedy smażyć cienkie naleśniki.
Filety rybne rozmrozić(przekroić na połówki -doprawić po swojemu.
Położyć jedną warstwą na blaszce wyłożonej folią aluminiową-
wstawić do piekarnika.Upiec.
Cebulkę posiekać w kostkę.
Pieczarki drobno pokroić.
Usmażyć razem na odrobinie oleju.
Teraz można postąpić dwojako:
-albo pozostawiamy nadzienie pieczarkowe w niezmienionym stanie ...
-albo miksujemy je na papkę...
i smarujemy jedną stronę naleśników;)
Na to wykładamy po połówce upieczonej kostki rybnej- zwijamy w krokiety.
Zasmażamy.
Możemy oczywiście panierować w jajku i bułce i dopiero wtedy obsmażyć.
Można rybę wcześniej obsmażać -niekoniecznie piec w piekarniku...
16:21, agnieshia , Ryby
Link Komentarze (2) »
wtorek, 10 czerwca 2008
Przy tym przepisie będę nieskromna i powiem,że są to najpyszniejsze pierogi sezonowe na słodko!
Nie miałam problemów z ugotowaniem pierożków-żaden się nie rozkleił
(co w przypadku jagodowych często mi się zdarza;)
Zachęcam do spróbowania-
ale koniecznie w towarzystwie sosu waniliowego na który przepis znajdziecie poniżej-po prostu ,,niebo w gębie'';)

CIASTO:
mąka,
jajko,
ciepła woda.
NADZIENIE:
truskawki,
cukier puder.
SOS:
2 żółtka,
4 łyż. cukru,
cukier waniliowy,
2 serki homogenizowane waniliowe po 180g.
2 łyż. mąki,
1 czubata łyż. mąki ziemniaczanej,
500 ml. mleka.

Zrobić ciasto pierogowe-przykryć ściereczką żeby ,,odpoczęło''
Na sos-utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać obie mąki.
Zagotować 400 ml. mleka,a 100 ml.mleka wymieszać z jajeczną masą.
Wlać na gotujace się mleko.
Ugotować jak budyń.
Wmieszać serki waniliowe.

Na każdy krążek rozwałkowanego ciasta pierogowego sypać 1/2-1 łyżeczkę cukru pudru,
na to ,,sadzać''truskawkę (jedną lub dwie zależnie od wielkości)
Zlepiać brzegi pierożka.
Gotować pierogi jeszcze przez ok. 1 min.od ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podawać przestudzone-polane sosem waniliowym.
Szczerze polecam!
wtorek, 03 czerwca 2008
Coś dla tych-dla których obiad bez mięsa to nie obiad;)
Mozzarella łatwo się topi i owija mięsko niczym kocyk-
niby tradycyjne,a jednak dzięki temu ,,kocykowi''niebanalnie podane...

4 sznycle wieprzowe(mogą być też kotlety z karkówki),
tyle samo dużych grubych plastrów mozzarelli,
sól,pieprz,
4-5 ząbków czosnku.
(zioła-wg.upodobania)

Mięso lekko rozbić i obsmażyć.
Doprawić.
Posiekać drobno czosnek.Natrzeć nim mięso.
Przełożyć je do naczynia żaroodpornego,jeszcze posypać czosnkiem i ziołami.
Piec prawie do miękkości.
Odkryć-na każdym sznyclu położyć gruby plaster mozzarelli-zapiec-aż ser ładnie spłynie na boki kotletów.
Ozdobić świeżymi ziołami.
11:22, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (1) »
script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl