wtorek, 16 czerwca 2009

Zwykle przygotowujemy je z jabłkami,ale ponieważ sezon na truskawki otwarty-pomyślałam,że wypróbuję właśnie je.Warto było!Soczyste,słodkie,pachnące...pycha!

Mąka-ok.75 dag,
cukier-wg.uznania-ja dałam tylko 3 łyż.(ale po usmażeniu obficie posypałam każdy placuszek cukrem pudrem)
3 jajka,szczypta soli,
mleko.(tyle by uzyskać gęste gładkie ciasto-gęstsze niż na naleśniki)
truskawki(przekrojone na połówki lub ćwiartki)
cukier puder.

Do mąki dodać cukier,szczyptę soli,wbić jajka.
Rozmieszać z mlekiem-do uzyskanie gładkiego,gęstego ciasta.
Wkroić truskawki,wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju niewlekie placuszki.
Ciepłe-układać na talerzu,posypać cukrem pudrem.

script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl