czwartek, 17 lipca 2008
Był kurczak w sosie-to teraz bedzie świnka w sosie;)
Co łączy te dwa pomysły obiadowe....
-napewno to,że powstały po to by spożytkować zawartość lodówki.
Np.żurawina-dżemik-ja uwielbiam,ale niestety tylko ja;)
Tymczasem dodana do sosu-nie tylko znakomicie go wzbogaciła,ale nawet została doceniona przez resztę domowników....Smacznego!


ok. 1 kg mięsa wieprzowego(może być od łopatki)
sól,
pieprz,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1/3 szkl. oleju,
3 małe łyżeczki octu jabłkowego,
ok.3/4 małego słoiczka żurawiny,

Mięso pokroić w dużą kostkę.
Doprawić.
Wymieszać dobrze w marynacie.
Wstawić na przynajmniej 3 h do lodówki.(może być na noc).
Wyjąć ,wyłożyć do brytfanki;(całość razem z marynatą)
na każdym kawałku mięska położyć po trochu żurawin.
Piec pod przykryciem-ok. 1/2 h; spróbować sosu-i ewentualnie doprawić;
potem odkryć i dopiec do miękkości jeszcze ok.20-30 minut.
Marynata:
Posiekać drobniutko czosnek.
Zalać olejem(oliwą),wsypać zioła,wlać ocet-wymieszać.
16:49, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 14 lipca 2008
Potrawka drobiowa.Można wykorzystać tak naprawdę dowolone w miarę delikatne mięso.
Danie powstało-jak to się mówi-na potrzeby chwili.
To co było w lodówce,szafce i doniczce(rozmaryn;)))-trafiło na patelnię.
Jak smakowało?Spróbujcie-to się sami przekonacie;)
Smacznego!

3 pojedyńcze piersi z kurczaka,
przyprawa złocista do kurczaka,
25 dag pieczarek,
duża łodyga selera naciowego,
marchew,
1/2 kostki rosołowej grzybowej,
1 łyżeczka startych na proszek suszonych grzybków,
ok.10 cm. gałązka świeżego rozmarynu,
1/2-3/4 dużego kubka śmietanki lub jogurtu kremowego.

Piersi pokroić w poprzek w ok. 3 cm plasterki.
Obsmażyć na oleju aż nabiorą koloru.
Obsypać przyprawą-ewentualnie ulubionymi ziołami.
Odsączyć ,przełożyć na talerz.
Do pozostałego na patelni oleju dodać pokrojone na połówki (lub większe- w ćwiartki)-pieczarki.
Grzybki powinny się przysmażyć na złoto.
Dodać startą na dużych oczkach tarki-marchew-przesmażyc razem.
Włożyć mięso-wymieszać.
Podlać niewielką ilościa wody-wkruszyć kostkę grzybową,posypać proszkiem grzybowym.
Dodać dobno pokrojony seler.
Poddusić pod przykryciem-ok. 5 minut.
(Seler powinien pozostać jędrny,nie rozpaść się)
Całość zalać śmietaną.
Wrzucić gałązkę rozmarynu(nie rozdrabniać jej)
Poddusić pod przykryciem-kolejne 5-10 minut.
Przed podaniem-wyjąć rozmaryn.
18:44, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (5) »
piątek, 11 lipca 2008
Pieczeń

1.5 kg wołowiny z udźca,
4-5 cebul,
włoszczyzna,
olej,
3-4 listki laurowe,
suszony rozmaryn i tymianek,
1/2 l rosołu,
1/2 l czerwonego wina wytrawnego,
kilka ziaren pieprzu czarnego,
4 duże pomidory,
kubeczek gęstej śmietany lub jogurtu,
sól, pieprz,
3 płaskie łyż. mąki.

Mięso natrzeć solą i pieprzem.
Obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju-do zrumienienia.
Przełożyć pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Obrać włoszczyznę.
Pokroić w kawałeczki.(nie ścierać na tarce)
Na oleju ze smażenia miejsca-przesmażyć pokrojone warzywa
(razem z cebulą-pokrojoną w półplasterki i ziołami)
Warzywa wyłożyć do brytfanki.
Na warzywach ułożyć mięso-zalać winem.
Piec pod przykryciem-podlewając rosołem.
Piec przez ok. 2-2.5 godz.
Upieczone mięso wyjąć,a sos zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną.
Pogotować go ok. 3 min.
Doprawić.
Włożyć mięso.
Pomidory obrać ze skórki,pokroić w ćwiartki-włożyć do gorącego sosu.
Mięso podawać pokrojone w plastry-polane sosem.
12:13, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (4) »
script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl