poniedziałek, 29 września 2008
Na początku byłam mocno zdziwiona połączeniem składników w tej sałatce;
choć usłyszałam od kogoś ,że pamięta tą sałatkę z czasów stołówek zakładowych.
Ja nie miałam okazji jej spróbować wtedy,ale postanowiłam teraz.
Nie żałuję -sałatka jest całkiem ok;)
Smak jej nie jest nadzwyczajny,ale jest całkiem dobra!
Czasem naprawdę warto przekonać się ,czy dziwne na pierwszy rzut oka-połączenie ,może nam smakować.
Ja nie żałuję ,że dałam się skusić;)
Smacznego!

3 pojedyńcze płaty śledziowe,
3 średnie ziemniaki-ugotowane w łupinkach,
ok.25 dag kapusty kiszonej(może być z marchewką),
duża cebula,
3-4 łyż. oleju,
1 łyżeczka musztardy,
sól,pieprz,cukier,
sok z cytryny-do smaku.
Śledzie wymoczyć,pokroić w paseczki.
Ziemniaki i cebulę obrać-pokroić w kostkę.
Kapustę również pokroić drobniej.
Wszystko zmieszać ,polać olejem z musztardą,doprawić do smaku.
czwartek, 25 września 2008
Nietypowe i nie każdemu znane.
Prawie jak ruskie-tylko tu gotowane ziemniaki zostały zastąpione ugotowaną,słodką kapustą.
Należy ją dobrze odsączyć i co ważniejsze nie rozgotować-żeby nadzienie nie ,,rozciapciało się''.
Pierożki są bardzo smaczne,choć ja pozostanę jednak zwolenniczką typowych ruskich.
Mimo wszystko polecam-w końcu nie powinno się wypowiadać na jakiś temat ,nie ,,spróbowawszy''go wpierw osobiście,prawda?;)))


Ciasto:
mąka,
jajko,
szczypta soli,
ciepła woda.

Nadzienie:
ugotowana biała kapusta,
podobna ilość białego sera-zmielonego,
2-3 cebule,
sól,pieprz,
może być również posiekany drobniutko czosnek.

Kapustę gotuję w wodzie,wraz z kostką rosołową i odrobiną oleju,oraz ziołami.
Po wystudzeniu,odsączam i kroję na niezbyt drobne kawałki(niektórzy mielą,ale ja wolę ,jak są wyczuwalne kawałeczki)
Cebulę siekam,smażę na oleju na złoty kolor.
Mieszam razem wszystkie składniki nadzienia(najlepiej wyrobić po prostu czystymi rękoma)Doprawić.
Wcześniej przygotowane ciasto pierogowe,dzielę na porcję,wałkuję placuszki i nakładając na środek każdego placuszka nadzienie-zlepiam pierożki.
Gotujemy jak każde-ok. 5 min. od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podawać można polane tłuszczem z cebulką,niekórzy preferują kwaśną śmietanką...
Smacznego!
wtorek, 23 września 2008
Najzwyklejszy schab pieczony,tyle ,że pod ciepłym kocykiem z leśnych grzybków.
I pomysleć ,że kiedyś nie cierpiałam grzybów....ale tak chyba ma większość dzieciaków;)))
Ja piekłam bez dodatku jajka,ale niestety potem podczas krojenia-,,kocyk grzybowy''zsuwa się z mięska,
a żeby go ładnie podać-trzeba te porcyjki potem obkładać nadzieniem.
Dodanie jajka przynajmniej częściowo powinno zneutralizować ten problem.
Smacznego!

ok.1 kg. kawałek schabu ,
3 ząbki czosnku,
kostka rosołowa,
olej do obsmażenia,
sól,pieprz.
paczka mrożonych podgrzybków (lub borowików,lub mieszanych)-
a najlepiej oczywiście świeżych,ale ja wtedy nie miałam pod ręką....,
mały słoiczek lub puszeczka koncentratu pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
cebula,
1 łyż. oliwy,
majeranek,
szczypta chili,
opcjonalnie-1 jajko.

Schab natrzeć solą,pieprzem i posiekanym czosnkiem-zawinąć folią -włożyc do lodówki na 3 godz.
Wyjąć -obsmażyć na dużym ogniu.
Przełożyć do brytfanny-posypać pokruszoną kostką rosołową, podlać wodą.
Piec pod przykryciem-ok.30-40 min.
Przez ten czas przygotować ,,kocyk'':
Posiekać cebulkę-zeszklić na łyż. oliwy.
Dodać rozmrożone grzybki-przesmażyć całość dodając przyprawy i czosnek.
Posmarować schab koncentratem pomidorowym.
Obłożyć grzybami z cebulką.
Jeśli dodajemy jajko-to koncentrat wymieszać z grzybami i do przestudzonej masy dodać roztrzepane jajko.
Piec całość jeszcze ok. 1/2 h.
Odkryć na ok. 15-20 min. przed końcem pieczenia
.
13:53, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (4) »
środa, 17 września 2008

1 podwójna pierś z kurczaka,
mały kalafior(ja dałam 1/2 białego i 1/2 minaretowego),
2 marchewki,
brokuły,
zioła prowansalskie,
duży ząbek czosnku,
1/2 dużego jogurtu naturalnego,
1-2 łyż. mąki,
woda,
kostka rosołowa.

Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę.Obsmażyć na oleju.
Dodać obgotowane różyczki kalafiora i brokułów,oraz słupki marchewki.
Zalać wodą ,dodać kostkę rosołową,pieprz i zioła.
Gdy wszystko będzie miękkie-zaprawić jogurtem z mąką.
Dodać drobniutko posiekany czosnek.
Warzywa można oczywiście dodawać dowolne-wg. własnego smaku...
13:01, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (2) »
wtorek, 09 września 2008
Przepis autorstwa Basi -ENki.
Przepyszne po prostu-nic dodać ,nic ująć!
Skoro mój Luby ,który patrzy na brokuły z obrzydzeniem, do tego z odległości paru metrów i krzyczy,że nie bedzie ich jadł;
a tak podane zjadł ze smakiem-to chyba mówi samo za siebie!
Basieńko-dziękuję za prosty ,a tak wspaniały przepis;*

-brokuły pod beszamelem-tutaj


script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl