piątek, 25 września 2009
W końcu postanowiłam wypróbować to połączenie;)))-a zbierałam się dość długo na odwagę...
Cola nadaje fajnego posmaczku-lekko karmelowego,słodkawego,
a ketchup-ja wybrałam pikantny - dopełnia nutką ostrości.
Bez niego potrawa byłaby za słodka.A tak -jest super!
I dzieciom smakuje...;)

udka-pałeczki(5 sztuk)
przyprawa złocista do kurczaka,
olej,
1-1.5 szkl. coca-coli,
ok. 1/2 szkl. ketchupu.

Udka obsypać przyprawą.
Obsmażyć na rumiano-na oleju.
Wlać ketchup i colę-rozmieszać razem.
Dusić mięso do miękkości-podlewając odrobiną wody-gdyby sos za szybko wyparowywał,albo colą.
Ja podlewałam trochę wodą ,trochę colą-nie chciałam przedobrzyć z tym drugim składnikiem;)
Podałam z kopytkami....
Smacznego!
09:19, agnieshia
Link Komentarze (3) »
czwartek, 10 września 2009

Przygotowane trochę mniej tradycyjnie i wzbogacone miodem-
co zapewnia słodki karmelowy posmak upieczonego mięsa,
a jednocześnie piękny kolor.


żeberka,
olej-ok.1/3 szkl.,
suszona bazylia i lubczyk,
sól i pieprz,
1-2 łyż. miodu,
czosnek,
ocet winny-ok.3 łyżeczki,
2 łyżeczki keczupu,
2 łyżeczki musztardy,
1 łyżeczka majonezu, opcjonalnie:.suszone,starte na proszek-grzybki-do posypania.
Żeberka solimy,pieprzymy i posypujemy ziołami.
Mieszamy olej,musztardę,ocet winny,
majonez,keczup,starty drobniutko czosnek i miód.
Marynatą smarujemy żeberka,zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok.3 godzinki.
Możemy je albo upiec w folii-pod koniec pieczenia odwijając folię;
albo usmażyć na oleju,podlewając odrobinką wody.

Życzę ,,smacznego''!

13:30, agnieshia , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 08 września 2009
Prosty przepis i wykonanie-wszystko robimy tak,jak przy smażeniu placków ziemniaczanych.
Ilości nie podaję-po prostu sama nie wiem,ile czego;)
Pewne jest tylko to,że przy tych placuszkach zużywam 1-2 jajka więcej niż przy ziemniaczanych.
Cukinia jest delikatniejsza w smaku,bardziej wodnista niż ziemniaki-
dlatego wymaga odrobinę mąki więcej i jajek-aby placki po upieczeniu się nie rwały.
Są naprawdę bardzo smaczne
Przyprawy-wg.upodobania.

cukinia,
jajka,
mąka,
sól,pieprz,
zioła prowansalskie,
2-3 ząbki czosnku,
duza cebula,
olej.
Cukinię obieramy,ścieramy na tarce-solimy;
jeśli wydzieli się dużo wody-odsączamy.
Dodajemy przyprawy,tartą cebulę i czosnek,jajka i mąkę.
Mieszamy,smażymy na rozgrzanym oleju-tak jak placki ziemniaczane.
Smacznego
script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl