wtorek, 21 października 2008
Pasztet bardzo podobny do poprzedniego,jedynie dodatki nadają mu bardziej świątecznego charakteru.
Smaczny i ładnie się prezentuje-szczególnie po pokrojeniu-
gdy z każdego plastra wyglądają czerwone kropelki żurawin i nieśmiało-szare paseczki pieczarek(można zastąpić grzybkiem leśnym;)))
Rodzaje mięs można modyfikować wg. własnych upodobań i zasobów
(pamiętajmy jedynie ,żeby masa mięsna nie była zbyt ,,chuda'',tłuszczyk jest o tyle potrzebny,ze pasztet po upieczeniu nie będzie się kruszył...)
Polecam!

0.5 kg. wieprzowiny(np.łopatki),
0.30 kg. wołowiny,
mięso gotowane z kurczaka,(lub z 3-4 udek)
0.25 kg. podgardla lub tłuściejszego boczku,
40 dag. wątróbek drobiowych,
2 duże cebule,
20 dag. pieczarek,
czerstwa kajzerka,
4-5 jajek,
suszona żurawina,
pieprz,sól.

Zalać gorącą wodą ,mięso, cebulę,przyprawy.
Przykryć i gotować do miękkości na niedużym ogniu.
Żurawinę można namoczyć w gorącej wodzie(niekoniecznie)
Wątróbkę pokroić i włożyć do garnka z mięsem na ok.10 min. przed końcem gotowania.
Wyjąć mięso i ostudzić.
Cebulę wyrzucić.
Bułkę namoczyć w sosie z gotowania mięsa.
Pokroić pieczarki.
Przesmażyć.
Mięso ,bułkę i część pieczarek -zmielić.
Resztę pieczarkowych paseczków dodać w całości.
Do masy mięsnej dodać jajka.
Gdyby masa była za sucha ,wlać trochę sosu z gotowania.
Doprawić do smaku,wyrobić.
Wsypać żurawiny.
Nałożyć do 3/4 wysokości formy dobrze wysmarowanej tłuszczem.
Zapiekać w gorącym piekarniku aż do zrumienienia.
Po upieczeniu pozostawić w piekarniku.
Wyjąć aż przestygnie i przykryć folią.
Wstawić do lodówki.
Smacznego !!!
script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl