niedziela, 02 listopada 2008
Mięciutkie jak puszek,delikatne i przepyszne!
Warto czasami właśnie tak przygotować poczciwe ziemniaczki.
Z tym piuree nawet najprostszy obiad staje się wyjątkowy.
Smacznego!

duży por
3 łyż. masła,
odrobina oleju,
1 szkl. mleka,
sól,pieprz.
1 kg ziemniaków.

Ugotować kartofelki-przecisnąć przez praskę lub dobrze utłuc.
Pory pokroić drobniutko i przesmażyć jak cebulkę na maśle i oleju.
Dodać pieprz i odrobinę soli.
Ja soli do porów już nie dodaję,gdy ziemniaki gotują się w osolonej wodzie...
Zmieszać pory z ziemniakami-można razem utłuc.
Wlać do masy ziemniaczanej-gorące przegotowane mleko-
intensywnie przy tym ucierając(będzie puszystsze)
Można to robić mikserem.
Ewentualnie jeszcze doprawić...
wtorek, 21 października 2008
Pasztet bardzo podobny do poprzedniego,jedynie dodatki nadają mu bardziej świątecznego charakteru.
Smaczny i ładnie się prezentuje-szczególnie po pokrojeniu-
gdy z każdego plastra wyglądają czerwone kropelki żurawin i nieśmiało-szare paseczki pieczarek(można zastąpić grzybkiem leśnym;)))
Rodzaje mięs można modyfikować wg. własnych upodobań i zasobów
(pamiętajmy jedynie ,żeby masa mięsna nie była zbyt ,,chuda'',tłuszczyk jest o tyle potrzebny,ze pasztet po upieczeniu nie będzie się kruszył...)
Polecam!

0.5 kg. wieprzowiny(np.łopatki),
0.30 kg. wołowiny,
mięso gotowane z kurczaka,(lub z 3-4 udek)
0.25 kg. podgardla lub tłuściejszego boczku,
40 dag. wątróbek drobiowych,
2 duże cebule,
20 dag. pieczarek,
czerstwa kajzerka,
4-5 jajek,
suszona żurawina,
pieprz,sól.

Zalać gorącą wodą ,mięso, cebulę,przyprawy.
Przykryć i gotować do miękkości na niedużym ogniu.
Żurawinę można namoczyć w gorącej wodzie(niekoniecznie)
Wątróbkę pokroić i włożyć do garnka z mięsem na ok.10 min. przed końcem gotowania.
Wyjąć mięso i ostudzić.
Cebulę wyrzucić.
Bułkę namoczyć w sosie z gotowania mięsa.
Pokroić pieczarki.
Przesmażyć.
Mięso ,bułkę i część pieczarek -zmielić.
Resztę pieczarkowych paseczków dodać w całości.
Do masy mięsnej dodać jajka.
Gdyby masa była za sucha ,wlać trochę sosu z gotowania.
Doprawić do smaku,wyrobić.
Wsypać żurawiny.
Nałożyć do 3/4 wysokości formy dobrze wysmarowanej tłuszczem.
Zapiekać w gorącym piekarniku aż do zrumienienia.
Po upieczeniu pozostawić w piekarniku.
Wyjąć aż przestygnie i przykryć folią.
Wstawić do lodówki.
Smacznego !!!
poniedziałek, 29 września 2008
Na początku byłam mocno zdziwiona połączeniem składników w tej sałatce;
choć usłyszałam od kogoś ,że pamięta tą sałatkę z czasów stołówek zakładowych.
Ja nie miałam okazji jej spróbować wtedy,ale postanowiłam teraz.
Nie żałuję -sałatka jest całkiem ok;)
Smak jej nie jest nadzwyczajny,ale jest całkiem dobra!
Czasem naprawdę warto przekonać się ,czy dziwne na pierwszy rzut oka-połączenie ,może nam smakować.
Ja nie żałuję ,że dałam się skusić;)
Smacznego!

3 pojedyńcze płaty śledziowe,
3 średnie ziemniaki-ugotowane w łupinkach,
ok.25 dag kapusty kiszonej(może być z marchewką),
duża cebula,
3-4 łyż. oleju,
1 łyżeczka musztardy,
sól,pieprz,cukier,
sok z cytryny-do smaku.
Śledzie wymoczyć,pokroić w paseczki.
Ziemniaki i cebulę obrać-pokroić w kostkę.
Kapustę również pokroić drobniej.
Wszystko zmieszać ,polać olejem z musztardą,doprawić do smaku.
czwartek, 25 września 2008
Nietypowe i nie każdemu znane.
Prawie jak ruskie-tylko tu gotowane ziemniaki zostały zastąpione ugotowaną,słodką kapustą.
Należy ją dobrze odsączyć i co ważniejsze nie rozgotować-żeby nadzienie nie ,,rozciapciało się''.
Pierożki są bardzo smaczne,choć ja pozostanę jednak zwolenniczką typowych ruskich.
Mimo wszystko polecam-w końcu nie powinno się wypowiadać na jakiś temat ,nie ,,spróbowawszy''go wpierw osobiście,prawda?;)))


Ciasto:
mąka,
jajko,
szczypta soli,
ciepła woda.

Nadzienie:
ugotowana biała kapusta,
podobna ilość białego sera-zmielonego,
2-3 cebule,
sól,pieprz,
może być również posiekany drobniutko czosnek.

Kapustę gotuję w wodzie,wraz z kostką rosołową i odrobiną oleju,oraz ziołami.
Po wystudzeniu,odsączam i kroję na niezbyt drobne kawałki(niektórzy mielą,ale ja wolę ,jak są wyczuwalne kawałeczki)
Cebulę siekam,smażę na oleju na złoty kolor.
Mieszam razem wszystkie składniki nadzienia(najlepiej wyrobić po prostu czystymi rękoma)Doprawić.
Wcześniej przygotowane ciasto pierogowe,dzielę na porcję,wałkuję placuszki i nakładając na środek każdego placuszka nadzienie-zlepiam pierożki.
Gotujemy jak każde-ok. 5 min. od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podawać można polane tłuszczem z cebulką,niekórzy preferują kwaśną śmietanką...
Smacznego!
wtorek, 23 września 2008
Najzwyklejszy schab pieczony,tyle ,że pod ciepłym kocykiem z leśnych grzybków.
I pomysleć ,że kiedyś nie cierpiałam grzybów....ale tak chyba ma większość dzieciaków;)))
Ja piekłam bez dodatku jajka,ale niestety potem podczas krojenia-,,kocyk grzybowy''zsuwa się z mięska,
a żeby go ładnie podać-trzeba te porcyjki potem obkładać nadzieniem.
Dodanie jajka przynajmniej częściowo powinno zneutralizować ten problem.
Smacznego!

ok.1 kg. kawałek schabu ,
3 ząbki czosnku,
kostka rosołowa,
olej do obsmażenia,
sól,pieprz.
paczka mrożonych podgrzybków (lub borowików,lub mieszanych)-
a najlepiej oczywiście świeżych,ale ja wtedy nie miałam pod ręką....,
mały słoiczek lub puszeczka koncentratu pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
cebula,
1 łyż. oliwy,
majeranek,
szczypta chili,
opcjonalnie-1 jajko.

Schab natrzeć solą,pieprzem i posiekanym czosnkiem-zawinąć folią -włożyc do lodówki na 3 godz.
Wyjąć -obsmażyć na dużym ogniu.
Przełożyć do brytfanny-posypać pokruszoną kostką rosołową, podlać wodą.
Piec pod przykryciem-ok.30-40 min.
Przez ten czas przygotować ,,kocyk'':
Posiekać cebulkę-zeszklić na łyż. oliwy.
Dodać rozmrożone grzybki-przesmażyć całość dodając przyprawy i czosnek.
Posmarować schab koncentratem pomidorowym.
Obłożyć grzybami z cebulką.
Jeśli dodajemy jajko-to koncentrat wymieszać z grzybami i do przestudzonej masy dodać roztrzepane jajko.
Piec całość jeszcze ok. 1/2 h.
Odkryć na ok. 15-20 min. przed końcem pieczenia
.
13:53, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (4) »
środa, 17 września 2008

1 podwójna pierś z kurczaka,
mały kalafior(ja dałam 1/2 białego i 1/2 minaretowego),
2 marchewki,
brokuły,
zioła prowansalskie,
duży ząbek czosnku,
1/2 dużego jogurtu naturalnego,
1-2 łyż. mąki,
woda,
kostka rosołowa.

Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę.Obsmażyć na oleju.
Dodać obgotowane różyczki kalafiora i brokułów,oraz słupki marchewki.
Zalać wodą ,dodać kostkę rosołową,pieprz i zioła.
Gdy wszystko będzie miękkie-zaprawić jogurtem z mąką.
Dodać drobniutko posiekany czosnek.
Warzywa można oczywiście dodawać dowolne-wg. własnego smaku...
13:01, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (2) »
wtorek, 09 września 2008
Przepis autorstwa Basi -ENki.
Przepyszne po prostu-nic dodać ,nic ująć!
Skoro mój Luby ,który patrzy na brokuły z obrzydzeniem, do tego z odległości paru metrów i krzyczy,że nie bedzie ich jadł;
a tak podane zjadł ze smakiem-to chyba mówi samo za siebie!
Basieńko-dziękuję za prosty ,a tak wspaniały przepis;*

-brokuły pod beszamelem-tutaj


piątek, 15 sierpnia 2008
Przepis znalazłam tutaj- Likier
Autorką jest Dziunia.
Likierek ,,wychodzi'' pyszny,kremowy i doskonale,,wchodzi'';)
Ponieważ nie miałam polecanej przez autorkę Passport Scotch ,
użyłam innej whisky-myślę,że doskonale spełniła swoje zadanie;)

Polecam-warto!
13:34, agnieshia , Napoje
Link Komentarze (1) »
czwartek, 14 sierpnia 2008
Przepyszne zielone nadzienie-tym razem w malutkich pierożkach.
A do tego kremowy,gęsty sosik serowy.
Gwarantuję,że przy takim obiedzie-żadna dieta nie ma szans;)


CIASTO:
Robimy ciasto pierogowe- takie jakie każdy z nas robił do tej pory.
Ja zrobiłam z ok.75 dag. mąki,1 jajka,ciepłej wody.
NADZIENIE:
(Jak w tym przepisie
Naleśniki ze szpinakiem
SOSIK:

Cebula(posiekać w kostkę lub pokroić w cienkie półplasterki),
1 ząbek czosnku(w plasterki),
i teraz wg. upodobania...
ja dałam 1 marchewkę startą na dużych oczkach tarki,
ale można dodać - część szpinaku-sos będzie zielony,
ogórek konserwowy-posiekany w drobną kosteczkę,
albo pozostać przy samej cebulce i czosnku,
a do tego- serek topiony ziołowy(lub śmietankowy a do tego szczyptę bazylii i świeżej natki),
1 kostka rosołowa z pietruszką i lubczykiem.

Podsmażamy cebulkę na oleju.
Wrzucamy odsączony szpinak.
Doprawiamy,sypiemy zioła,posiekany drobniutko lub przeciśnięty czosnek.
Wkruszamy ser.
Smażymy ,aż się wszystko ładnie połączy.
Nadziewamy pierożki.
Robimy ciasto pierogowe.
Rozwałkowujemy porcjami na blacie lekko posypanym mąką.
Wykładamy w rzędzie ,w kilkucentymetrowych odstępach nadzienie szpinakowe.
Miejsca dookoła nadzienia smarujemy leciutko wodą-aby ciasto lepiej się skleiło.
Zakładamy ciasto ponad nadzieniem i dokładnie dociskamy wokół każdej kupki nadzienia.
Wykrawamy radełkiem małe,kwadratowe pierożki.
Gotujemy kilka minut w niekoniecznie osolonej wodzie.
Podajemy z sosem.
Sos:
Cebulkę podsmażyć na oleju,zetrzeć marchewkę,dodać pokrojony czosnek,ewentualnie to co jeszcze dodaliśmy.
Przesmażyć wszystko,zalać wodą,wrzucić kostkę rosołową-podgotować.
Dodać serek topiony-podgrzewać do rozpuszczenia i zgęstnienia.
Świeżą natkę-jeśli dodajemy ,posiekać i wsypać po wyłączeniu gazu.
Gotowym sosem polać pierożki i zajadać;)))

Może sosik wygląda niezbyt-ze względu na kolorystykę(i mój dodatek marchewki)-ale jest przepyszny,a z marchewki można zrezygnować;)Smacznego!!!
poniedziałek, 11 sierpnia 2008
Nie spodziewałam się,że ten sos może być tak pyszny-
gdy pierwszy raz się zabierałam za ten przepis.
A do tego należy do kategorii,,błyskawiczne żarełko''
nie licząc rzecz jasna-
czasu marynowania mięska;)
Jeszcze jedna ważna rzecz-
nie rezygnujmy ze świeżego dodatku w postaci kopru-
świetnie pasuje do aksamitnego sosu śmietanowego.
Znajoma robiła z dodatkiem szczypiorku i również sobie chwali,
ja się jeszcze nie skusiłam.....ale może ktoś z Was spróbuje;)

pierś z kurczaka-duża,podwójna,
sos sojowy,
3 łyż.oliwy,
1 duży ząbek czosnku,
sok z 1/2 cytryny,
świeży koper,
mały kubeczek śmietanki 18%,
1-2 łyż. musztardy,
dowolny makaron.

Pierś umyć,pokroić w dużą kostkę,lub w poprzek na grube plasterki.
Czosnek przecisnąć,wymieszać z oliwą,sokiem z cytryny i sosem sojowym.
Do powstałej marynaty dodać kawałki kurczaka,lekko wygnieść całość.
Przykryć folią -wstawić do lodówki na ok.3 godz.
Wyłożyć kurczaka z marynatą na dobrze nagrzaną patelnię-przesmażyć.
Podlać odrobiną wody lub rosołu.
Dodać śmietankę i musztardę.
Poddusić.
Do gotowego sosu wsypać sporo świeżego koperku,ewentualnie doprawić po swojemu.
Podawać z makaronem,lub jak ktoś woli-z ryżem lub ziemniaczkami.
17:50, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (1) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl