sobota, 16 lutego 2008

Coś dla osób na diecie...
Nie dość ,że chude mięso-to jeszcze przyrządzone bez dodatku tłuszczu.
Aby nie wyszło zbyt suche -nie należy go zbyt szybko wyjmować z folii po przyrządzeniu.
Lepiej jest nawet je wystudzić w opakowaniu,a potem na obiad odgrzać porcyjkę np. w mikrofali...(oczywiście już bez folii;)))
I powidła śliwkowe-coś pysznego!
Jako nieliczne spośród słodkich przetworów spełniają się doskonale zarówno w deserach jak i daniach obiadowych.
Wystarczy sprawdzić....;)

duża pierś z kurczaka (długości ok. 20 cm.),
powidła śliwkowe,
ok. 1/2 puszki ananasa,
zioła prowansalskie,
3-4 duże ząbki czosnku,
sól.

Pierś przekroić w poziomie (nie przecinając do końca)-tworząc ,,prostokąt''.
Rozbić dodatkowo-żeby uzyskać większą powierzchnię.
Posolić.
Posypać ziołami i natrzeć drobniutko posiekanym czosnkiem.
Posmarować powidłami.
Przy jednym z dłuższych brzegów ułożyć pasek z kawałków ananasa.
Zwinąć roladę.
Zawinąć w folię spożywczą-dość ścisło-końce zawinąć i związać.
Schłodzić w lodówce przez ok.3 godz.
Zawinięte w folię mięso-włożyć do brytfanki-
zalać wrzącą wodą-piec w temp.200 st.przez ok.godz.
Roladę można też włożyć do garneczka z wrzątkiem-ugotować.
(można też związać bawełnianą nitką i upiec w rękawie z dodatkiem wody)
Po upieczeniu (ugotowaniu) i przestudzeniu wyjąć z folii i pokroić na porcje(roladki)
SMACZNEGO
(kurczaka można zastąpić udźcem z indyka, lub schabem środkowym)

11:13, agnieshia , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 lutego 2008

Naleśniki-ok.20 sztuk.

1/2 dużego kurczaka z rosołu,
3 pomidory (bez skórki),
3 ząbki czosnku,
puszka czerwonej fasolki,
gałązka świeżej bazylii,
4 trójkąciki serka topionego paprykowego,
kostka rosołowa z lubczykiem,
pieprz,

niekoniecznie-jajko i bułka tarta.

FARSZ:
Mięso z rosołu drobniutko kroimy lub mielimy.
Dodajemy drobno pokrojone pomidory i posiekany lub przeciśnięty czosnek, dorzucamy fasolkę.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w odrobinie wrzątku(dosłownie 1/8 szkl.).
Wlewamy do farszu,dodajemy pieprz,drobno porwane listki bazylii.
Mieszamy wszystko razem.
Podsmażamy całość na łyż. masła.
Dodajemy serki topione-mieszamy aż się rozpuszczą.
Gotowym farszem przekładamy naleśniki-formując rulony albo krokiety.
Przed podaniem gotowe naleśniki(krokiety)obsmażamy-rumieniąc je z każdej strony.
W przypadku krokietów-przed smażeniem-
możemy je dodatkowo opanierować w roztrzepanym jajku i tartej bułce.

środa, 06 lutego 2008

0.5 kg mięsa mielonego ,
2 jajka,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
3 ząbki czosnku,
bułka tarta,
ciepła woda.
mały koncentrat pomidorowy ,
4 łyż. powideł śliwkowych,
kostka rosołowa,
woda.

Wyrobić mięso mielone
z przyprawami i jajkami.
Dosypać bułki tartej,wlać trochę wody-wyrobić.
Formować owalne kotlety-układać na blaszce.
Podlać wodą-tyle aby sięgała mniej więcej-do 1/3 wysokości kotletów.
Rozkruszyć kostkę rosołową -posypać potrawę.
Wstawić do gorącego piekarnika.
Po podpieczeniu-ok.15 minut-dodać koncentrat -rozmieszać.
Dodać powidła.
Podpiec aż sos się zagęści-ewentualnie doprawić.
W czasie pieczenia -kotlety obracać-aby równomiernie się zrumieniły.

Powidła śliwkowe i sos pomidorowy to naprawdę b.smaczne połączenie!
I napiszę to kolejny raz-warto kombinować -tworząc coraz to nowe smaki....;)

18:12, agnieshia , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 lutego 2008

To pierwszy pasztecik jaki upiekłam;)))
Takie niepozorne,ale pyszne ,,coś''na kanapki.
Polecam!

0.5 kg. wieprzowiny(np.łopatki),
0.5 kg. wołowiny,
0.25 kg. podgardla,
40 dag. wątroby wp.
2 duże cebule,
10-15 dag. pieczarek,
czerstwa kajzerka,
4-5 jajek,
5 dag. smalcu,
2 laurowe listki,
parę ziarenek ziela ang.
gałka muszkatołowa(tylko szczypta) ,
pieprz,sól.

Zalać gorącą wodą ,mięso, cebulę, listki i ziele(ok.3-4 szkl. wody).
Przykryć i gotować do miękkości na niedużym ogniu.
Wątróbkę pokroić na kawałki i włożyć do garnka z mięsem na ok. 10-15 min. przed końcem gotowania.
Wyjąć mięso i ostudzić.
Cebulę wyrzucić.
Bułkę namoczyć w sosie z gotowania mięsa.
Pokroić pieczarki.
Przesmażyć je na łyż. smalcu.
Mięso ,bułkę i pieczarki -zmielić.
Do masy mięsnej dodać jajka.
Gdyby masa była za sucha ,wlać trochę sosu.
Ja ostatnio dodałam jeszcze tłuszcz którego nadmiar zebrałam z rosołu ... Wsypać przyprawy,wyrobić.
Nałożyć do 3/4 wysokości formy dobrze wysmarowanej smalcem.(lub masłem)
Zapiekać w gorącym piekarniku aż do zrumienienia.
Po upieczeniu pozostawić w piekarniku.
Wyjąć aż będzie letni i zawinąć w folię przeźroczystą.
Wstawić do lodówki.
Smacznego

piątek, 01 lutego 2008

4 filety rybne(mintaj,dorsz),
sól,
pieprz,
olej,
mąka,
średni por,
marchew,
zioła prowansalskie,
łyzeczka masła,
1/2 małej śmietanki,
15 dag żółtego sera.

Na rozgrzany olej -wrzucić pokrojony w krążki por.
Dodać startą marchewkę-przesmazyć razem.
Filety rybne doprawić,oprószyć mąką.
Zsunąć por i marchewkę na brzeg patelni.
Na spodzie ułożyć rybę,
podsmażyć,obrócić,przysypać z wierzchu przesmażonym porem z marchewką.
Posypać ziołami.
Dodać masło i śmietankę.Poddusić .
Posypać startym serem-przykryć patelnię ,aż ser się rozpuści.
Podawać natychmiast.
Można posypać świeżą zieleniną.

14:00, agnieshia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
środa, 30 stycznia 2008

polędwiczka wieprzowa(dość duża-lub dwie mniejsze),
curry,
olej,
opakowanie jajeczek przepiórczych,
2 duże cebule,
7-10 pieczarek,
3 łodyżki selera naciowego,
kostka rosołowa,
1/2 szkl. wody,
majeranek,
pieprz.

Ugotować przepiórcze jajeczka.
Polędwiczkę dokładnie obsypać curry.
Zrobić w niej długim cienkim nożem-otwór na całej długości-
(wbić nóż poziomo w polędwiczkę i obrócić)
w który po kolei wkładać jajeczka przepiórcze.
Obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju(dokładnie ze wszystkich stron).
Cebulę pokroić w piórka,pieczarki w plastry.
Olej ze smażenia wlać do żaroodpornej brytfanki,na to wyłożyć równą warstwą -
cebulkę,a na nią -pieczarki.
Posypać majerankiem i rozkruszoną kostka rosołową.
Na wierzchu ułożyć polędwiczkę.
Wszystko posypać pokrojonym w kostkę-selerem.
Podlać wodą.
Piec pod przykryciem;pod koniec pieczenia odkryć-żeby odparował nadmiar płynu,
a mięsko nabrało koloru.

Podawać z ulubionymi dodatkami...

18:34, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 28 stycznia 2008
Grzyby-choć podobno nie przedstawiają sobą wielkiej wartości odżywczej,
to jednak mają wielu zwolenników którzy przedkładają je ponad kotlet schabowy...
Rydze -choć tak pyszne(na masełku,z cebulą i śmietanką-to po prostu poezja;a jaki aromat podczas smażenia!)
-w rejonach gdzie mieszkamy już dziś nie spotykane...(chyba ,że w sklepie-mrożone)
A nie ma przecież,jak świeże,własnoręcznie nazbierane.
Z kurkami też słabo.Wielka szkoda!
Jeśli ktoś skusi się na te pierożki,zwracam szczególną uwagę na fakt mrożenia rydzów i kurek-
jeśli kupimy mrożone i nigdzie nie ma adnotacji czy grzyby były blanszowane przed mrożeniem-musimy je najpierw obgotować,a wodę z gotowania wylać!
Dopiero wtedy możemy dusić je na maśle.
Jeśli tego nie zrobimy-zarówno grzybki jak sos z ich duszenia będą gorzkie-i nadadzą się tylko do wyrzucenia.

Kilka kapeluszy rydzów(najlepiej świeżych,ale mogą być mrożone) (ok. 30 dag.) duża cebula,
5 dag. masła,
1 łyżeczka oleju,
kostka rosołowa,
pieprz,
mała śmietanka,
ewentualnie zioła do smaku.

Ciasto:
ok. 1/2 kg. mąki,
1 jajko,
ciepła woda.

Roztopić masło z łyżeczką oleju.
Pokroić cebulkę-wg. uznania-wrzucić na tłuszcz.
Wrzucić kapelusze grzybów-jeśli małe -to w całości;
jeśli większe-przekroić na ćwiartki.
Poddusić całość-dodając kostkę i przyprawy. I teraz są dwa wyjścia-albo wyjmujemy z sosu grzybki,a do reszty dodajemy śmietankę;
albo całość zalewamy śmietanką-gotujemy jeszcze chwilkę-i wtedy wyjmujemy grzybki.
Robimy ciasto pierogowe.
Wykroiwamy ,nakładamy po jednym-dwóch grzybkach do środka i zlepiamy

(sklejanie pierożków:.
rozwałkowane na duży prostokąt ciasto dzielimy na szerokie pasy;
w równych odstępach nakładamy grzybki;
zawijamy górną część ciasta -tak aby przykryć grzybki;
zalepiamy u dołu i dociskamy w przerwach między nadzieniem(wyjdą takie kwadraciki);
kroimy radełkiem w poprzek,w miejscach gdzie zlepialiśmy-odcinając pojedyńcze pierożki)

Gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Podajemy z sosem,który pozostał z duszenia grzybków.
Można wykorzystać oczywiście inne grzyby
(najlepsze są te ,które pozostają jędrne po duszeniu np. kurki)
Ale jak nie mamy akurat-można wypróbować i inne(podgrzybki,borowiki;
maślaków raczej nie)-będą tylko bardziej miękkie.
piątek, 25 stycznia 2008

Pyszny sposób sprzedany mi przez znajomą-na szybkie a jednocześnie wykwinte danie-
które możemy podać gościom na obiad-a jednocześnie nie spędzić połowy dnia na przygotowywaniu.

1 duża lub 2 małe polędwiczki wieprzowe(ok.60 dag.),
curry.

2 kwaskowe jabłka(np. jonagoret,reneta),
2 cebule,
olej.

Polędwiczki obficie obsypujemy curry,zawijamy w folię i wstawiamy na 3 h.do lodówki.
W międzyczasie-na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę-podsmażamy.
Obrane jabłka kroimy wg. upodobania-w kostkę albo w centymetrowe plastry.
Dodajemy do cebulki-podsmażamy chwilę całość.
Polędwiczki krótko obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i obkładamy równomiernie jabłkami z cebulką.
Pieczemy pod przykryciem ok.20 minut.
Odkrywamy i dopiekamy całość jeszcze ok. 15 minut(jeśli jest mało sosu-dolewamy ze dwie łyżki gorącej wody).

Można podać z kuleczkami ziemniaczanymi-
w tym celu,albo gotujemy ziemniaki w mundurkach na półtwardo-
obieramy i łyżeczką do kulek wydrążamy.
Wrzucamy kulki do osolonej,zabarwionej kurkumą lub szafranem wody i dogotowujemy-ale tak aby się nie rozpadły;
lub-wydrążamy łyżeczką surowe ziemniaczki i kulki wrzucamy do wody od razu zabarwionej na żółto-
gotujemy do miękkości,odcedzamy,odparowujemy.
Można polać masłem i posypać natką lub koperkiem.

15:21, agnieshia , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 stycznia 2008

Lubię czasem zaglądać do innych ,,kuchni''(mam tu na myśli oczywiście ,,kuchnię''w pojęciu narodowym)
Kuchnia indyjska obfituje w przyprawy-stanowią one swoistą ,niesamowicie aromatyczną bazę większości dań pochodzących z orientu.
przepis wyszperałam w necie ,na stronie(chyba...)Pastrywiz.(mogę się mylić -bo to było dość dawno)
Ale warto było-kurczaczek jest bardzo smaczny;no i przyprawy potrzebne do przygotowania nie są zbyt wymyślne-można je dostać spokojnie w każdym większym sklepie.

5 udek
1.5 łyżeczki ziaren pieprzu,
2 łyżeczki kminu,
1/2 łyżeczki kurkumy,
2 łyżeczki kolendry,
1 łyżeczka soli,
1/4 szkl. oleju,

3 małe cebulki,
1 duży ząbek czosnku,
1 łyżeczka imbiru suszonego(lub 2 łyżeczki świeżego,posiekanego),
1/2-1 łyżeczki chili,
165 ml. niesłodzonego mleka kokosowego,
1/2 szkl. wody,
1/2 szkl. pokruszonych nerkowców,
ok.1 łyżeczki soku cytrynowego.

Roztłuc ziarna pieprzu.
Wymieszać z kurkumą, kminem, połową soli, kolendrą.
Mieszanką przypraw natrzeć mięso .
Przykryć folią-odstawić na 1/2 h - 40 min. w temp. pokojowej.
W tym czacie pokroić w cienkie półplasterki cebulki, posiekać czosnek.
Pokroić drobniutko imbir-jeśli mamy akurat świeży.
Na oleju przesmażyć cebulkę.
Włożyć przyprawione mięso.
Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. (niezbyt duży ogień!)
Dodać czosnek.Wsypać imbir,chili.
Chwilę przesmażyć-dolać wody i 1/4 szkl. mleka kokosowego.
Poddusić całość (pod przykryciem)przez ok. 15-20 minut. (ewentualnie dolewając wody )
Przez ten czas-na odrobinie oleju-przesmażyć pokruszone nerkowce. (do zrumienienia)
Wysypać na ręcznik papierowy-odsączyć z tłuszczu.
Do sosu na patelni - dodać resztę mleka kokosowego i sok z cytryny.
Jeszcze chwilę poddusić całość .
Podawać -posypane z wierzchu prażonymi orzechami.

UWAGA-Jeśli ktoś lubi mniej ostre potrawy proponuję zmniejszyć ilośc chilii-
ja użyłam tylko 1/2 łyżeczki....

11:20, agnieshia , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 21 stycznia 2008

1 avocado,
1 jogurt naturalny gęsty,
1/2 pęczka natki,
1/2 pęczka koperku,
sól,
sok z 1/2 cytryny,
pieprz (niekoniecznie) .

Avocado obrać,rozgnieść widelcem,skropić cytryną.
Posiekać drobno natkę i koperek.
Dodać do avocado.
Zalać wszystko jogurtem,wymieszać.
Doprawić.

Smacznego!!!!

script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl