wtorek, 23 października 2007
to nie do końca prawda że tylko dzieci uwielbiają fast-foody-
dorośli też -tylko nie zawsze o tym mówią...;)
bo i jak to by wyglądało?-trzeba dziecku dac dobry przykład i uczyć właściwych nawyków żywieniowych.
No może czasem ,w pracy-na przerwie pochłaniamy w pośpiechu jakiegoś hot-doga czy hamburgera-
ale nie musimy zaraz przyznawać sie do tego,prawda?;)hihihi
Ten przepis poniżej -to hamburger udomowiony-pewne ,że nie odgrzewany po raz enty,
z dodatkiem witamin(które zjedzą nawet pociechy,które nie cierpią warzyw.Wystarczy tylko zmienić formę ich podania;)))

hamburgery:

40-50 dag mielonej wołowiny,lub mięsa od szynki,
1 jajko,
mała cebulka-drobno posiekana lub zmielona,
1 łyżeczka musztardy,
tarta bułka,
pieprz,
sól.

LUB ---- gotowe hamburgery kupione w sklepie

4 bułki sezamowe,
pomidor,
ogórek kiszony,
1/2 małej kapusty pekińskiej,
4 plasterki sera topionego Toast,
(można dodać plasterki cebuli-niekoniecznie)

SOS:
4 łyżeczki majonezu,
3-4 łyżeczki keczupu,
1 łyżeczka musztardy,
szczypta czosnku granulowanego.

Z podanych składników uformować płaskie okragłe kotleciki-
można je spłaszczać między dwoma deskami kuchennymi aby nadać im odpowiedni kształt.
Usmażyć na lekko natłuszczonej olejem patelni.
Przygotowujemy sos-
mieszamy w miseczce podane składniki
(tak naprawdę ilość poszczególnych składników sosu jest umowna-
i przy jego tworzeniu kierujmy się własnym smakiem.

Kroimy kapustę w paski,pomidora w plastry,ogórka w plasterki.

Na dno piekarnika wstawiamy duża blachę i nalewamy wody.
Na środkowy poziom wkładamy metalową kratkę.
Na nią kładziemy hamburgery-aby je podgrzać (jeśli wystygły lub jeśli kupiliśmy gotowe już usmażone)
Rozkroiwamy bułki na dwie połówki.
Na spód kładziemy plasterek sera,na to kotlet
- przykrywamy drugą połówką bułki -wkładamy znów na kratkę piekarnika -
aby ser się podtopił ,a bułka była ciepła i chrupiąca.
Wyjmujemy,zdejmujemy wierzchnią połowę bułki,a kotlet smarujemy przygotowanym sosem,posypujemy paskami kapusty,
kładziemy plaster pomidora i kilka plasterków ogórka.
Wewnętrzną strone połówki bułki-można dodatkowo posmarować sosem- aby się całość lepiej ,,skleiła''.
Natychmiast podajemy....


Smacznego!!!

poniedziałek, 22 października 2007

Smażymy placki ziemniaczane wg. własnego sprawdzonego przepisu :
ziemniaki,
jajko,
mąka,
sól,
pieprz,
suszona bazylia,oregano,
3 ząbki czosnku,
cebula,
olej.
- wg własnych proporcji...

a do tego:
pieczarki,
cebula ,
ser żółty.

Smażymy placki: albo zwykłe małe....;
albo jeśli ktoś woli-większe o średnicy zbliżonej do średnicy patelni.

Przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i drobno pokrojone pieczarki.
Doprawiamy do smaku.
Wykładamy na każdy placek.
Następnie na środek kładziemy słupek żółtego sera- przycięty do długości średnicy placka.
Zwijamy w rulonik.
Układamy w wysmarowanej olejem patelni lub formie-
posypujemy z wierzchu żółtym serem i ewentualnie ulubionymi -najlepiej świeżymi-ziołami.
Zapiekamy,aż ser się rozpuści...

sobota, 20 października 2007

Czasami bywa tak-że zwyczajnie nie mamy czasu przygotować obiadu-przydałoby się coś na szybko.
Ta potrawka powstała właśnie z braku czasu(jeśli tak można powiedzieć;) i z tego co ,,udostępniła''lodówka;)))
Kiedyś byłam przekonana ,że czegoś takiego jak ser dojrzewający nie tknę-
no cóż człowiek jest omylny-nawet siebie samego nie zna do końca....
Spróbowałam na kanapce i był całkiem,całkiem!
Potem przyszła pora na wykorzystanie go w daniu obiadowym-i....
spróbujcie sami-to się przekonacie;)

3-4 pojedyńcze piersi z kurczaka,
oliwa,
woda,
zioła prowansalskie,
3 ząbki czosnku,
3 łyżeczki sosu sojowego,
kostka rosołowa lub:sól,pieprz,
puszka pomidorów bez skórki,
(lub ok. 5 bardzo dojrzałych świeżych) puszka(400g)fasolki szparagowej zielonej,
marchewka,
1/3 białej części pora,
1/2 dużego jogurtu kremowego naturalnego,
1 łyżeczka mąki,
1/2 sera typu camembert,
3 łyż. drobno pokruszonych orzechów.

Piersi pokroić w dużą kostkę,skropić sosem sojowym;
wrzucić do garnczka-podlać oliwą,wsypać dużą szczyptę ziół
-obsmażyć ze wszystkich stron.
Podlać odrobiną wody-tyle żeby przykryć mięso.
Poddusić.
Dodać pomidory razem z zalewą,lub pokrojone ,pozbawione skórki-świeże.
Doprawić lub dodać kostkę.
Poddusić całość ok. 15-20 minut.
Dodać fasolkę-bez zalewy.
Zetrzeć marchewkę na dużych oczkach tarki,pokroić w krążki pora-dodać do sosu.
Pogotować jeszcze chwilę aż marchewka i por lekko zmiękną,ale nie rozciapią się.
Rozprowadzić mąkę z jogurtem-zagęścić potrawkę.
Camembert pokroić w kostkę natłuszczonym nożem.
Potrawkę podawać z ryżem,kaszą gryczaną lub makaronem .
Wierzch potrawki posypać najpierw kawałeczkami sera a potem pokruszonymi orzechami.

2 młode cukinie(długości ok. 25 cm)
0.5 kg pieczarek,
2 duże cebule,
1/2 małej kapusty pekińskiej,
2 nieduże pomidory,
sól,pieprz,kostka rosołowa,tymianek.

250 g żółtego sera,
oliwa.

Na patelni rozgrzać oliwę.
Wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulkę-podsmażyć.
Dodać pokrojone pieczarki-poddusić całość ,lekko podlewając wodą.
Wkruszyć kostkę rosołową ,dodać tymianek.
Dołożyć pokrojoną w drobne paski kapustę.
Krótko poddusić całość.
Tak przygotowaną jarzynkę możemy wykorzystać jako dodatek do mięsa i ziemniaczków
- lub dodajemy jeszcze pomidora tak jak w dalszej części przepisu....
Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
Popieprzyć.

Przekroić cukinie wzdłuż na połówki.
Każdą połówkę wydrążyć łyżką-tworząc ,,łódeczki''.
Jeśli mamy młode cukinie z miękkimi drobnymi pestkami- nie wyrzucajmy wydrążonego miąższu -
wystarczy go pokroić w kostkę i dodać do reszty składników nadzienia.
Wydrążone cukinie posolić, napełnić farszem.
Docisnąć lekko dłonią.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Posypać wierzchy napełnionych cukinii.
Zapiec w temp. 180-200 st. przez ok. 20-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podawać ze świeżą bagietką ....
(i jak ktoś lubi ostrym sosem jogurtowym lub keczupowym)

ok. 60 dag mąki,
1 jajko,
sól,
ciepła woda.

1 cebula,
1 kg ziemniaków,
20 dag. sera białego,
35-40 dag bryndzy,
pieprz,sól-do smaku,
koperek.(może być suszony)

Farsz jak na typowe pierogi ruskie:
Ugotować ziemniaki.
Przecisnąć przez praskę.
Dodać również przeciśnięty ser biały i bryndzę.
Posiekać cebulkę-przesmażyć na łyż. oliwy.
Dodać do farszu,wraz z koperkiem.
Doprawić do smaku(ostrożnie z solą-bryndza jest dość słona)

Zagnieść ciasto pierogowe-przykryć ściereczką ,odstawić na ok. 15 minut.
Zlepiać pierożki,wrzucać na gotującą się wodę,gotować jeszcze chwilę od wypłynięcia na wierzch.
Podawać polane kwaśną śmietaną.

Ten przepis to tak naprawdę pomysł na inną panierkę do rybki; dodatki obiadowe-dowolne.
Tu jest akurat makaron błyskawiczny(skoro już wykorzystamy przyprawy z ,,zupek''to i makaron można spożytkować;)
i szczypior w jogurcie(jest naprawdę pyszny).
Ciasto pieczarkowe które otula rybkę sprawdzi się znakomicie również w przypadku innego mięsa.
A można jeszcze iść krok dalej-i zamiast w mące obtoczyć zdobycz w płatkach kukurydzianych...

Ładny , grubszy kawałek ryby maslanej(ok.50-60 dag.),
sól,
cytryna,
3-4 pieczarki,
1 jajko,
3-4 pełne łyż. gęstej śmietanki,
szczypta czosnku granulowanego,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
mąka,
oliwa.

3 pęczki szczypioru grubego,
1 duży jogurt naturalny,
sól,
cytryna,

2 zupki błyskawiczne z makaronem(raczej łagodne-ja miałam zupki warzywne Vifon)

Rybe jeśli jest mrożona-rozmrażamy.
Dokładnie odsączamy z wody.
Kroimy w poprzek-jak kromki chleba-na grubsze-ok.3 cm plastry.
Skrapiamy cytryna,posypujemy solą.
Z opakowań zupek wyjmujemy saszetki z suszonymi ziołami-rozcieramy je w palcach i również posypujemy rybkę.
Makaron -z torebek zalewamy wrzątkiem i wsypujemy z kolejnych dwóch saszetek ,,bazę rosołową ''-odstawiamy aż zmięknie.

Przygotowujemy panierkę do ryby:
Roztrzepujemy jajko.
Ścieramy do niego na drobnej tarce-pieczarki.
Leciutko doprawiamy(pieprz,sól,czosnek).
Dodajemy śmietankę.Wszystko razem lekko ubijamy widelcem.

Plastry rybki maczamy w jajku ze śmietanką i obtaczamy w mące.
Natychmiast kładziemy na rozgrzaną oliwę-smażymy z obu stron do zrumienienia.

Sos:
Siekamy drobno szczypior.
Dodajemy do niego jogurt,sok z cytryny-do smaku,sól,pieprz.
Kotleciki rybne podajemy z odsączonym makaronem i dużą porcją szczypiorkowego sosu.
11:04, agnieshia , Ryby
Link Komentarze (2) »

CIASTO:
75dag-1 kg.mąki,
szczypta soli,
1 jajko,
opakowanie mrożonego szpinaku.

NADZIENIE:
mięso dowolne-gotowane
(na zdjęciu nadzienie z mięska z 4 ud kurczaka i 0.5 kg.łaty wołowej),
-czyli ok. 1.20-1.50kg. miesa razem.
1 cebula,
3 duże ząbki czosnku,
kostka rosołowa drobiowa(z pietruszką i lubczykiem),
3 jajka,
pieprz ,sól.
Ugotowane mięsko mielimy wraz z cebulką i czosnkiem.
Wbijamy jajka.
Kostkę rosołową zalewamy niewielką ilością gorącej wody-gdy się rozpuści- wlewamy do mięsa.
Dodajemy pieprz,ewentualnie sól(ja soli już nie dodawałam).
Mieszamy całość.
CIASTO:
Rozmrożony szpinak jeszcze raz dokładnie zmiksować końcówką tnącą miksera-
i wraz z wodą z rozmrożenia-wlać do mąki,dodać sól,jajko-zagnieść.
Dzielić na porcje-rozwałkowywać -podsypując mąką.
Nakładać nadzienie mięsne-zlepiać pierożki(albo takie jak na zdjęciu albo małe kwadraciki typu ravioli).
Gotować w lekko osolonej wodzie.
Podawać polane tłuszczykiem z cebulką.
piątek, 19 października 2007
Jeszcze jedna sałatka-proste składniki,szybkie przygotowanie.
Kolor wiosenny.
Tylko przy jedzeniu-zęby muszą się nieźle ,,napracować'';)))-
składniki są bowiem dośc twarde -szczególnie seler.(ale można go sparzyć wrzątkiem)
Polecam osobom lubiącym chrupać!Smacznego!


1 duży seler naciowy,
1 długi ogórek,
puszka zielonego groszku,
ok.3 duże łyż. majonezu,
sok z 1/2 cytryny,
sól,
pieprz.

Seler i ogórek pokroić w drobną kostkę.
Dodać również (jeśli są) listki selera.
Odsączyć-dodać groszek.
Włożyć majonez i przyprawy-wymieszać.
Można dodać pokrojonego ananasa(niekoniecznie).

Sałatki mogłyby ,przynajmniej w moim przypadku-zastępować każdy inny posiłek. Bardzo lubię! Tylko,że w praktyce wychodzi inaczej-jemy za mało surówek i sałatek-przyczyny takiego stanu rzeczy są różne...
ale polecam próbowanie na własną rękę z mieszaniem składników jakie znajdziemy w otchłaniach lodówki;)))-można stworzyć bardzo smakowity mariaż!

mała kapusta pekińska,
natka,
1/2 słoiczka selera konserwowego,
tuńczyk w sosie własnym(rozdrobniony),
puszka kukurydzy,
ananas(kawałki),
ser żółty-ok. 10-15 dag.
majonez-ok.3 łyż.
sól,pieprz.

Kapustę pokroić w cienkie paski. Posiekać natkę.
Ser pokroić w cieniutkie słupki. Odsączyć ananasa i seler.
Wszystko połączyć razem.
Dodać majonez-wymieszać .Ewentualnie doprawić.

1 ... 6 , 7 , 8 , 9
 
script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl