Warzywa w roli głównej

wtorek, 08 września 2009
Prosty przepis i wykonanie-wszystko robimy tak,jak przy smażeniu placków ziemniaczanych.
Ilości nie podaję-po prostu sama nie wiem,ile czego;)
Pewne jest tylko to,że przy tych placuszkach zużywam 1-2 jajka więcej niż przy ziemniaczanych.
Cukinia jest delikatniejsza w smaku,bardziej wodnista niż ziemniaki-
dlatego wymaga odrobinę mąki więcej i jajek-aby placki po upieczeniu się nie rwały.
Są naprawdę bardzo smaczne
Przyprawy-wg.upodobania.

cukinia,
jajka,
mąka,
sól,pieprz,
zioła prowansalskie,
2-3 ząbki czosnku,
duza cebula,
olej.
Cukinię obieramy,ścieramy na tarce-solimy;
jeśli wydzieli się dużo wody-odsączamy.
Dodajemy przyprawy,tartą cebulę i czosnek,jajka i mąkę.
Mieszamy,smażymy na rozgrzanym oleju-tak jak placki ziemniaczane.
Smacznego
środa, 07 stycznia 2009
Pory-troszkę inaczej niż większość z nas przywykła.
Traktuje się je zwykle jako dodatek do zupy,no czasem jako składnik surówek...
Tymczasem mogą one stać się pożywnym dodatkiem do obiadu,a nawet obiadem samym w sobie.
Konsystencja ugotowanego pora nie każdemu zapewne podpasuje-
to dość włókniste warzywo
i nawet przy próbie ukrojenia ciągną się długie, cienkie porowe wstążeczki;)))
Dzieci raczej będzie trudno przekonać do zjedzenia choćby kawałeczka-
chociaż warzywo w tej postaci już nie szczypie;
a dorośli-no cóż-najpierw spróbujcie;)
Nam np. bardzo smakowało i wrócę do tego dania jeszcze nie raz;)

3 duże pory-białe części,
masło,
mąka,
100 g.śmietanki 12 % lub 18 %,
1 szkl. mleka,
sól,pieprz,
10-15 dag żółtego sera,
ewentualnie natka lub koperek do posypania.

Pory przekroić na ok. 10 cm. kawałki,obgotować w osolonej wodzie-przez ok.7 minut.
Odcedzić,włożyć do wysmarowanej masłem formy.
Przygotować sos-stopić masło(ok.2 łyż.),
wsypać 2 łyz. mąki,rozprowadzić ;przesmażyć -nie rumieniąc.
Wlać śmietanką-rozmieszać.
Wlać mleko.
Pogotować aż zgęstnieje-co dzieje się dość szybko.Doprawić.
Sosem zalać pory.
Posypać tartym żółtym serem i tartą bułką.
Na wierzchu można położyć kilka wiórków masła.
Zapiekać ,aż ser na wierzchu lekko zbrązowieje.
Posypać zieleniną.

Smacznego!
niedziela, 02 listopada 2008
Mięciutkie jak puszek,delikatne i przepyszne!
Warto czasami właśnie tak przygotować poczciwe ziemniaczki.
Z tym piuree nawet najprostszy obiad staje się wyjątkowy.
Smacznego!

duży por
3 łyż. masła,
odrobina oleju,
1 szkl. mleka,
sól,pieprz.
1 kg ziemniaków.

Ugotować kartofelki-przecisnąć przez praskę lub dobrze utłuc.
Pory pokroić drobniutko i przesmażyć jak cebulkę na maśle i oleju.
Dodać pieprz i odrobinę soli.
Ja soli do porów już nie dodaję,gdy ziemniaki gotują się w osolonej wodzie...
Zmieszać pory z ziemniakami-można razem utłuc.
Wlać do masy ziemniaczanej-gorące przegotowane mleko-
intensywnie przy tym ucierając(będzie puszystsze)
Można to robić mikserem.
Ewentualnie jeszcze doprawić...
wtorek, 09 września 2008
Przepis autorstwa Basi -ENki.
Przepyszne po prostu-nic dodać ,nic ująć!
Skoro mój Luby ,który patrzy na brokuły z obrzydzeniem, do tego z odległości paru metrów i krzyczy,że nie bedzie ich jadł;
a tak podane zjadł ze smakiem-to chyba mówi samo za siebie!
Basieńko-dziękuję za prosty ,a tak wspaniały przepis;*

-brokuły pod beszamelem-tutaj


sobota, 20 października 2007

2 młode cukinie(długości ok. 25 cm)
0.5 kg pieczarek,
2 duże cebule,
1/2 małej kapusty pekińskiej,
2 nieduże pomidory,
sól,pieprz,kostka rosołowa,tymianek.

250 g żółtego sera,
oliwa.

Na patelni rozgrzać oliwę.
Wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulkę-podsmażyć.
Dodać pokrojone pieczarki-poddusić całość ,lekko podlewając wodą.
Wkruszyć kostkę rosołową ,dodać tymianek.
Dołożyć pokrojoną w drobne paski kapustę.
Krótko poddusić całość.
Tak przygotowaną jarzynkę możemy wykorzystać jako dodatek do mięsa i ziemniaczków
- lub dodajemy jeszcze pomidora tak jak w dalszej części przepisu....
Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
Popieprzyć.

Przekroić cukinie wzdłuż na połówki.
Każdą połówkę wydrążyć łyżką-tworząc ,,łódeczki''.
Jeśli mamy młode cukinie z miękkimi drobnymi pestkami- nie wyrzucajmy wydrążonego miąższu -
wystarczy go pokroić w kostkę i dodać do reszty składników nadzienia.
Wydrążone cukinie posolić, napełnić farszem.
Docisnąć lekko dłonią.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Posypać wierzchy napełnionych cukinii.
Zapiec w temp. 180-200 st. przez ok. 20-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podawać ze świeżą bagietką ....
(i jak ktoś lubi ostrym sosem jogurtowym lub keczupowym)

script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl