Ryby

sobota, 03 stycznia 2009

Kupiłam filety z tilapii-bardzo smaczna rybka ,polecam;)))
-a w domu miałam kilka niespożytkowanych arkuszy papieru ryżowego.
Postanowiłam połączyć jedno i drugie-wyszło coś a'la rybna sajgonka-oczywiscie w liczbie mnogiej....
Wybaczcie jakość zdjęcia-aparat zastrajkował,mogłam jedynie pstryknąć fotkę komórką...

Kilka arkuszy papieru ryżowego,
wiórki kokosowe,
zioła prowansalskie,
suszona cebulka,
sól,pieprz,
woda-do namaczania krążków papieru,
olej-do smażenia.

Filety rozmrozić.Odsączyć z wody.Posypać solą,pieprzem,cebulką i ziołami.
Krążki ryżowe smarować przegotowaną wodą ,posypywać wiórkami kokosowymi.
Na środku układać po kawałku ryby.
Gdy papier dobrze nasiąknie,zwijać jak zwykłe sajgonki.
Smażyć na oleju na złocisto-brązowy kolor.

Smacznego!

19:28, agnieshia , Ryby
Link Komentarze (2) »
czwartek, 26 czerwca 2008

Ostatnio udało się nam spróbować suma-znajomy nam sprezentował.
Świeżutki,dopiero co złowiony.
Wyszedł świetny-mogę powiedzieć ,że pierwszy raz jadłam tak pyszną rybę!!!
Napewno to,że był tak świeży też zrobiło swoje.
Nie ma to jak rybka prosto od rybaka;)

Korzystałam z
tego przepisu,nieco tylko od siebie go modyfikując.
Wielka szkoda ,że nieczęsto trafiają się tak pyszne prezenty...;)))
Szczerze polecam-bo taki obiadek to po prostu królewska uczta!

sum,
ziemniaczki-ok.1 kg.,
3-4 cebule,
ok.50 g.masła(może być więcej),
sól,
pieprz,
koperek,
kubeczek śmietanki 12%-18%.

Rybę oczyścić,posolić-odstawić na 1/2 godz.
Po pół godzinie umyć powtórnie.
Znów posolić,popieprzyć,obłożyć krążkami cebuli-
odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę(rybę przykryć folią).
Ziemniaczki ugotować(młodych nie musimy obierać ,wystarczy umyć)na półtwardo.
Pokroić w grubsze plastry.
Po tym czasie-stopić masło.
Zdjąć cebulę z ryby.
Na brytfankę wyłożoną folią aluminową wlać nieco stopionego masła,
wyłożyć plastry ziemniaków ,
obtoczyć w maśle,na to ułożyć rybę;
resztą masła polać z wierzchu i w środku.
Rybę wstawić do piekarnika,przykryć z wierzchu folią-piec ok. 10 minut.
Cebulę przesmażyć.
Po tym czasie polać rybę śmietanką zmieszaną z przesmażoną cebulą.
Posypać obficie koperkiem.
Dopiec odkrytą.
Gotową jeszcze posypać koprem.

18:01, agnieshia , Ryby
Link Komentarze (3) »
środa, 25 czerwca 2008

ok.13-15 sztuk naleśników;
ok.4 łyżeczki natki pietruszki,
0.5 kg. pieczarek,
3 średnie cebule,
pieprz,sól;
7 kostek rybnych(filetów),
Ciasto na naleśniki doprawić pieprzem i solą,oraz wsypać do niego posiekaną natkę.
Dopiero wtedy smażyć cienkie naleśniki.
Filety rybne rozmrozić(przekroić na połówki -doprawić po swojemu.
Położyć jedną warstwą na blaszce wyłożonej folią aluminiową-
wstawić do piekarnika.Upiec.
Cebulkę posiekać w kostkę.
Pieczarki drobno pokroić.
Usmażyć razem na odrobinie oleju.
Teraz można postąpić dwojako:
-albo pozostawiamy nadzienie pieczarkowe w niezmienionym stanie ...
-albo miksujemy je na papkę...
i smarujemy jedną stronę naleśników;)
Na to wykładamy po połówce upieczonej kostki rybnej- zwijamy w krokiety.
Zasmażamy.
Możemy oczywiście panierować w jajku i bułce i dopiero wtedy obsmażyć.
Można rybę wcześniej obsmażać -niekoniecznie piec w piekarniku...
16:21, agnieshia , Ryby
Link Komentarze (2) »
piątek, 01 lutego 2008

4 filety rybne(mintaj,dorsz),
sól,
pieprz,
olej,
mąka,
średni por,
marchew,
zioła prowansalskie,
łyzeczka masła,
1/2 małej śmietanki,
15 dag żółtego sera.

Na rozgrzany olej -wrzucić pokrojony w krążki por.
Dodać startą marchewkę-przesmazyć razem.
Filety rybne doprawić,oprószyć mąką.
Zsunąć por i marchewkę na brzeg patelni.
Na spodzie ułożyć rybę,
podsmażyć,obrócić,przysypać z wierzchu przesmażonym porem z marchewką.
Posypać ziołami.
Dodać masło i śmietankę.Poddusić .
Posypać startym serem-przykryć patelnię ,aż ser się rozpuści.
Podawać natychmiast.
Można posypać świeżą zieleniną.

14:00, agnieshia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
sobota, 20 października 2007
Ten przepis to tak naprawdę pomysł na inną panierkę do rybki; dodatki obiadowe-dowolne.
Tu jest akurat makaron błyskawiczny(skoro już wykorzystamy przyprawy z ,,zupek''to i makaron można spożytkować;)
i szczypior w jogurcie(jest naprawdę pyszny).
Ciasto pieczarkowe które otula rybkę sprawdzi się znakomicie również w przypadku innego mięsa.
A można jeszcze iść krok dalej-i zamiast w mące obtoczyć zdobycz w płatkach kukurydzianych...

Ładny , grubszy kawałek ryby maslanej(ok.50-60 dag.),
sól,
cytryna,
3-4 pieczarki,
1 jajko,
3-4 pełne łyż. gęstej śmietanki,
szczypta czosnku granulowanego,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
mąka,
oliwa.

3 pęczki szczypioru grubego,
1 duży jogurt naturalny,
sól,
cytryna,

2 zupki błyskawiczne z makaronem(raczej łagodne-ja miałam zupki warzywne Vifon)

Rybe jeśli jest mrożona-rozmrażamy.
Dokładnie odsączamy z wody.
Kroimy w poprzek-jak kromki chleba-na grubsze-ok.3 cm plastry.
Skrapiamy cytryna,posypujemy solą.
Z opakowań zupek wyjmujemy saszetki z suszonymi ziołami-rozcieramy je w palcach i również posypujemy rybkę.
Makaron -z torebek zalewamy wrzątkiem i wsypujemy z kolejnych dwóch saszetek ,,bazę rosołową ''-odstawiamy aż zmięknie.

Przygotowujemy panierkę do ryby:
Roztrzepujemy jajko.
Ścieramy do niego na drobnej tarce-pieczarki.
Leciutko doprawiamy(pieprz,sól,czosnek).
Dodajemy śmietankę.Wszystko razem lekko ubijamy widelcem.

Plastry rybki maczamy w jajku ze śmietanką i obtaczamy w mące.
Natychmiast kładziemy na rozgrzaną oliwę-smażymy z obu stron do zrumienienia.

Sos:
Siekamy drobno szczypior.
Dodajemy do niego jogurt,sok z cytryny-do smaku,sól,pieprz.
Kotleciki rybne podajemy z odsączonym makaronem i dużą porcją szczypiorkowego sosu.
11:04, agnieshia , Ryby
Link Komentarze (2) »
script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl