Sałatki,surówki

piątek, 02 października 2009
Wersja sałatki-bardziej oszczędna.
W oryginalnym przepisie zamiast sera białego -jest feta(wtedy lepiej zrezygnowac z soli;),
oraz dla złagodzenia smaku czosnku-jest kukurydza.
Polecam wypróbować obie wersje-są naprawdę świetne!

brokuły-1,
orzechy włoskie -pokruszyć na drobniejsze kawałki,
ser biały-chudy(najlepszy taki co się trochę kruszy),
śmietana lub jogurt i majonez w proporcji 1:1,
sól,pieprz,
duży ząbek czosnku.(lub więcej)

Brokuły podzielić na różyczki,obgotować na półtwardo.
Posypać białym serem.
Zmieszać majonez,śmietanę ,sól,pieprz i starty czosnek.
Polać sałatkę.Posypać kruszonymi orzechami.
Smacznego!
poniedziałek, 29 września 2008
Na początku byłam mocno zdziwiona połączeniem składników w tej sałatce;
choć usłyszałam od kogoś ,że pamięta tą sałatkę z czasów stołówek zakładowych.
Ja nie miałam okazji jej spróbować wtedy,ale postanowiłam teraz.
Nie żałuję -sałatka jest całkiem ok;)
Smak jej nie jest nadzwyczajny,ale jest całkiem dobra!
Czasem naprawdę warto przekonać się ,czy dziwne na pierwszy rzut oka-połączenie ,może nam smakować.
Ja nie żałuję ,że dałam się skusić;)
Smacznego!

3 pojedyńcze płaty śledziowe,
3 średnie ziemniaki-ugotowane w łupinkach,
ok.25 dag kapusty kiszonej(może być z marchewką),
duża cebula,
3-4 łyż. oleju,
1 łyżeczka musztardy,
sól,pieprz,cukier,
sok z cytryny-do smaku.
Śledzie wymoczyć,pokroić w paseczki.
Ziemniaki i cebulę obrać-pokroić w kostkę.
Kapustę również pokroić drobniej.
Wszystko zmieszać ,polać olejem z musztardą,doprawić do smaku.
wtorek, 29 kwietnia 2008
Raz na jakiś czas pojawia się moda na konkretne potrawy,ubrania,sposób bycia,czy nawet wykonywane zajęcia.
Moda ,która utrzymuje się przez pewien czas,
przemija,odchodzi,po to by po odleżeniu gdzieś na zakurzonych półkach pamięci
-za jakiś czas powrócić.
To trochę tak -jak z zabawkami dla dzieci
-rzucone w kąt-bo się znudziły-
za jakiś czas odnalezione-znów nabierają atrakcyjności.
W kuchni jest to samo-co pewien czas pojawia się moda na jakąś potrawę.
Tak jest z sałatką gyros(oczywiście bardzo smaczną)
-która zbiera nadal zasłużone pochwały-
ale już wiele osób jej spróbowało
i nie jest niczym zaskakującym na stole...
tak jest również i z sałatką z dodatkiem chińskiej zupki.
Mój przepis to po części inspiracja recepturami znalezionymi na innych stronach,
a po części danie którego efekt wymogły domowe zasoby spiżarniano-lodówkowe;)))
Wiem,że część osób przygotowując tę sałatkę zalewa makaron wrzątkiem....
ja tego nie robiłam-
nadmiar sosu jaki dodaję do sałatki-
zmiękczy kluseczki,a i są one jędrniejsze potem.
Szczerze polecam-warto spróbować!

Zupka chińska -rosół
(łagodny lub pikantny-jak kto lubi-ja miałam łagodny)
korniszonki-ok.5-10 (zależy od wielkości),
3 pomidory,
4 gałązki selera naciowego,
puszka ananasa,
puszka czerwonej fasolki,
duży ząbek czosnku,
duża czubata łyżka majonezu,
duża łyż. ketchupu,
płaska łyż. musztardy,
sól,pieprz -wg. upodobania(ja nie dodałam wcale),

Na dno miseczki kruszymy makaron z zupki,wsypujemy przyprawy.
Kroimy w kostkę korniszonki i pomidory-wsypujemy na makaron.
Następnie po kolei-seler w kostkę,odsączony ananas i fasolkę.
Całość mieszamy-dodajemy majonez,ketchup i musztardę.
Ewentualnie doprawiamy.
Na końcu ścieramy na drobnej tarce ząbek czosnku.
Całość mieszamy-schładzamy w lodówce.
Sałatkę najlepiej przygotować najpóźniej godzinę przed spożyciem-
aby makaron dobrze namiękł.
W czasie tej godziny zamieszać ją kilkakrotnie.
Smacznego!
niedziela, 20 stycznia 2008

1/2 kapusty pekińskiej,
2-3 pomidory,
sok z pomarańczy,
ok.25-30 dag sera żółtego,
kilka listków bazylii(niekoniecznie),
3-4 łyż. majonezu,
sól,pieprz,cukier-do smaku

Posiekać i lekko posolić kapustę.
Pokroić w kostkę pomidory.
Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Wcisnąć sok z pomarańczy.
Połączyć wszystkie składniki razem.

Doprawiać na końcu(zwykle już nie dosalam-gdy ser żółty jest dość słony...)

25 dag pieczarek,
cytryna,
2 jabłka,
groszek z puszki,
ok.10 dag orzechów włoskich,
3 łyż. majonezu,
natka,
sól,pieprz,cukier.

Pieczarki obrać ,pokroić w plasterki-skropić cytryną,posolić, odstawić na przynajmniej 1/2 h.
Jabłka obrać-zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Skropić cytryną.
Pieczarki dokładnie odcedzić,lekko odcisnąć.
Dodać do nich jabłka,groszek.
Domieszać majonez,pokruszone orzechy,posiekaną drobno natkę.

1/3 kapusty pekińskiej,
3 pomidory,
1/2 słoiczka selera konserwowego,
3-4 łyzeczki majonezu,
sól.

Pokroić kapustę w paski,posolić.
Pokroic pomidory(w półksiężyce lub grubą kostkę).
Seler odsączyć.
Zmieszać wszystko razem-dodać majonez-wymieszać.

wtorek, 11 grudnia 2007

Gdy pierwszy raz spojrzałam na recepturę tej surówki-pomyślałam ,,błeee''-śliwki suszone z kapustą?! Okazało się ,że to przepyszne połączenie i od tamtego czasu już nie raz z niego korzystałam. Surówka świąteczna-może z racji tych suszonych śliwek-owoców typowych dla Bożonarodzeniowego kompotu,a może z racji nietypowego połączenia.... Jakby nie było-warto przełamać dla niej swoje opory-życzę ,,smacznego''!

mała kapusta pekińska,
2 jabłka,
duża cebula,
15 dag suszonych śliwek,
4 ząbki czosnku,
3 płaskie łyż. majonezu,
3 łyż.gęstej śmietany,
natka,
sok z cytryny-do smaku,
sól,pieprz.

Drobniutko posiekać lub przecisnąć czosnek.
Wymieszać majonez ze śmietanką-dodać czosnek.
Posiekać kapustę.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Zmieszać razem-nasolić,popieprzyć.
Śliwki pokroic w paseczki.
Obrać jabłka i pokroić w kostkę.
Dodać do reszty składników.
Wcisnąć cytrynę.Doprawić(można lekko dosłodzić)
Polać sosem-wymieszać.
Posypać natką.

środa, 24 października 2007

mały brokuł,
4 łodyżki selera naciowego,
puszka groszku zielonego,
2 małe łyzeczki zielonego pieprzu marynowanego lub kaparów,
15 ząbków czosnku marynowanego,
1/2 szkl. orzechów włoskich.

SOS:
3 łyz. oliwy(oleju),
3 łyż. soku z cytryny,
3 ząbki czosnku,
łyżeczka musztardy,
pieprz,sól-do smaku....

Brokuły umyć-podzielić na małe różyczki.
Wrzucić na 5 minut do gotujacej się ,osolonej wody.
Dobrze osączyć -wystudzić.
Wrzucić do miski.
Dodać odsączony groszek,pokrojony drobno seler,pieprz marynowany, pokrojony w plasterki czosnek marynowany.
Posypać pokruszonymi orzechami.

SOS:
Wszystkie składniki sosu włożyć do słoika lub pojemniczka plastikowego. Zamknąć.
Potrząsnąć kilkakrotnie-aż składniki dobrze się połączą....
Sosem polać sałatkę-tuż przed podaniem.
Dobrze wymieszać.

Sałatka należy do tych delikatniejszych w smaku(o ile trzymamy się ściśle przepisu;) -wiadomo,że wszystko można doprawić wg. siebie....). Pasuje głównie do białego mięsa. 

1/2 dużej kapusty pekińskiej,
marchew,
2 twarde gruszki lub mała kiść zielonych winogron,
2 pomarańcze,
ok.3-4 łyż. majonezu,
3 płaskie łyżeczki musztardy,
sól.

Pokroić kapustę.
Zetrzeć na dużych oczkach tarki-marchewkę.
Posolić-zmieszać.
Gruszki obrać,wykroić gniazda nasienne-pokroić w kostkę.
Jeśli dodajemy winogrona-przekroić na połówki.
Z 1/2 pomarańczy wycisnąć sok-dodać do sałatki.
Resztę podzielić na cząstki-dołożyć do pozostałych składników.
Wymieszać .Dodać majonez i musztardę.
Całość dokładnie połączyć.

piątek, 19 października 2007
Jeszcze jedna sałatka-proste składniki,szybkie przygotowanie.
Kolor wiosenny.
Tylko przy jedzeniu-zęby muszą się nieźle ,,napracować'';)))-
składniki są bowiem dośc twarde -szczególnie seler.(ale można go sparzyć wrzątkiem)
Polecam osobom lubiącym chrupać!Smacznego!


1 duży seler naciowy,
1 długi ogórek,
puszka zielonego groszku,
ok.3 duże łyż. majonezu,
sok z 1/2 cytryny,
sól,
pieprz.

Seler i ogórek pokroić w drobną kostkę.
Dodać również (jeśli są) listki selera.
Odsączyć-dodać groszek.
Włożyć majonez i przyprawy-wymieszać.
Można dodać pokrojonego ananasa(niekoniecznie).
 
1 , 2
script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl