Mięsa

czwartek, 10 września 2009

Przygotowane trochę mniej tradycyjnie i wzbogacone miodem-
co zapewnia słodki karmelowy posmak upieczonego mięsa,
a jednocześnie piękny kolor.


żeberka,
olej-ok.1/3 szkl.,
suszona bazylia i lubczyk,
sól i pieprz,
1-2 łyż. miodu,
czosnek,
ocet winny-ok.3 łyżeczki,
2 łyżeczki keczupu,
2 łyżeczki musztardy,
1 łyżeczka majonezu, opcjonalnie:.suszone,starte na proszek-grzybki-do posypania.
Żeberka solimy,pieprzymy i posypujemy ziołami.
Mieszamy olej,musztardę,ocet winny,
majonez,keczup,starty drobniutko czosnek i miód.
Marynatą smarujemy żeberka,zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok.3 godzinki.
Możemy je albo upiec w folii-pod koniec pieczenia odwijając folię;
albo usmażyć na oleju,podlewając odrobinką wody.

Życzę ,,smacznego''!

13:30, agnieshia , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
środa, 19 sierpnia 2009

Polecam osobom,które tak jak ja nie lubią prawdziwych flaczków;/
Te fałszywe są naprawdę pycha,a i podejrzewam ,
że jak gościom nie powiecie z czego ta zupa ,to będą mysleć ,
że to po prostu prawdziwe flaczki-doskonale zrobione;)
Nie przesadzajcie tylko z dodatkiem gałki muszkatołowej-
w nadmiarze działa halucynogennie...
Smacznego!

1kg żołądków drobiowych-oczyścić,jeśli nie oczyszczone i dobrze wymoczyć,
ok.3 razy zmieniając wodę. olej,
4 duże ząbki czosnku,
3-4 duże kapelusze grzybków suszonych,
kostka rosołowa,
3 małe marchewki,
duża cebula,
gałka muszkatołowa-tylko szczypta,
pieprz,sól,
słodka papryka,
cayenne,
natka pietruszki,
majeranek,
2 łyż. mąki,
masło.

3 ząbki czosnku pokroić w plasterki-podsmażyć na oleju.
Wrzucić pokrojone w paseczki(jak na flaczki)-
żołądki,podsmażyć,a następnie zalać wodą z rosołem.Dodać grzybki
Dusić aż będą prawie miękkie.
Wsypać przyprawy-poza natką.
Dodać startą na dużych oczkach tarki marchewkę.
Na oleju przesmażyć cebulę-pokrojoną w kostkę.Dodać do żołądków.
Gdy żołądki już będą miękkie-z mąki i masła(2 łyż.) zrobić jasną zasmażkę.
Dodać do ,,flaczków''.
Wetrzeć również ostatni ząbek czosnku(na drobniutkiej tarce)Zagotować.
Na końcu jeszcze doprawić-głównie pieprzem i cayenne.
Danie ma być dość pikantne i gęste.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

20:22, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (3) »
piątek, 24 lipca 2009
...czyli pochwała prostoty!

Wiem,że wiele osób mimo tej pochwały,nie da się przekonać do jedzenia podrobów-ale osobom otwartym na nowe smaki polecam!
A tak z innej beczki-czy Wy też tak macie,że czasem uda Wam się zrobić coś nowego,coś smacznego,
ale jeśli nie wstawicie przepisu na blog natychmiast-to potem już nie ma szans-bo albo zapomina się co się tam kombinowało z dodatkami,
albo się nie zrobiło zdjęcia,a po potrawie czy cieście zostały tylko wspomnienia?;)))
Mi tak się ostatnio robi coraz częściej;)));?


1/2 kg. serduszek drobiowych,
olej,
duża łyż. masła,
3 ząbki czosnku,
sól,pieprz,
zioła(majeranek,lubczyk),
rosół,
trójkącik serka topionego(smak dowolny-ja miałam pieczarkowy)
4 łyż. jogurtu lub śmietanki,
1 łyż.mąki,
koper lub natka.
Oczyszczone serduszka przecinamy wzdłuż na połówki i myjemy dokładnie w środku,odsączamy na sitku.
Na patelnię wlewamy nieco oleju i dokładamy łyżkę masła(samo masło się szybciej przypala)
Czosnek kroimy w plasterki i wrzucamy na tłuszcz.
Dodajemy serduszka-podsmażamy.
Zalewamy rosołem(może być z kostki),dosypujemy zioła,sól i pieprz.
Gotujemy do miękkości.Pod koniec wrzucamy serowy trójkącik-mieszamy do rozpuszczenia.
Zaprawiamy jogurtem lub jak kto woli śmietanką rozmieszaną z łyż. mąki.
Zagotowujemy.Można posypać zieleniną.

Nie dodawałam nic więcej(niektórzy dodają smażoną cebulkę ,czy też pieczarki)
-zależało mi na prostym maślano-czosnkowym sosie;)

Danie zostało podane na kaszce jaglanej.
Życzę ,,Smacznego!''

18:26, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (2) »
czwartek, 09 lipca 2009

Zawsze mamy kłopot co zrobić z mięsem z rosołu.
Ten przepis to nie tylko sposób na pyszne ,ale i na bardzo wykwintne danie.
Troszkę dopasowałam oryginalny przepis do swoich zasobów,a i podobnie jak Andrzej na swoim blogu,-wykorzystałam jogurt zamiast śmietanki.
Poza tym do już gotowego sosu dodałam świeżo starty ząbek czosnku
(czego nie ma w oryginale,ale musiałam cos dodać od siebie,bo całość wydawała mi się zbyt delikatna w smaku)
,oraz posypałam kurczaka-świeżą bazylią.

gotowany kurczak
(u mnie to było mięsko z rosołu-1/2 kury,udko z kurczaka,kawałeczek szpondru)
Sos:
1 cebulka,
puszka mango w syropie,(lub jedno świeże )
200 g majonezu,
1/2 jogurtu naturalnego,
olej,
1 łyż. curry,
czubata łyż. koncentratu pomidorowego(u mnie 3 świeże pomidory i odrobina keczupu)
1/2 szklanki czerwonego wina,
listek laurowy,
świeża bazylia,
ząbek czosnku,
1 szkl. rosołu,(może być z kostki)
sok z 1 cytryny.
Na rozgrzany na patelni olej,wrzucamy drobno posiekaną cebulkę-przesmażamy.
Wlewamy ok. 1 szkl. rosołu.Wsypujemy curry.
Po ok. 5 min.dodajemy koncentrat lub pomidory-bez skórki
i wlewamy wino,oraz sok z cytryny.
Dusimy aż sos się zredukuje i zagęści.
Mango można zmiksować ,lub drobniutko posiekać i wymieszać z majonezem.
(można zastąpić brzoskwiniami lub morelami)
Do całkowicie wystudzonego sosu dodajemy majonez z mango,mieszamy.
Jeśli nuta słodyczy wyda się komuś znikoma-
można dodać 1-2 łyż. dżemu morelowego.
Na końcu dodajemy jogurt.
Do gotowego sosu-ścieramy lub wyciskamy czosnek.
W oryginalnym przepisie jest śmietanka kremówka -zamiast jogurtu
(ale ja postanowiłam po raz pierwszy wypróbować wersję lekko odchudzoną-tym bardziej,ze ilość majonezu i tak może przerażać;)))Do sosu dodajemy podzielone na kawałki mięso z kurczaka,mieszamy.
Podajemy na zimno.
Ponieważ odrobina tego dania nam została i przenocowała w lodówce-
stwierdzam ,że na następny dzień i po odpowiednim schłodzeniu,
danie jest jeszcze lepsze niż w dniu przygotowania.
Smacznego!

13:25, agnieshia , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 18 listopada 2008
Do tego dania najlepsze będzie mięso delikatniejsze-które się szybko przygotowuje.
Czyli -wykorzystana tu polędwiczka,pierś z kurczaka czy indyka...
To taka drobna modyfikacja,bo pewnie każdemu wiadomo,że polędwiczka smakuje wspaniale z kwaskowatym jabłuszkiem.
I taki przepis również już na tym blogu zamieściłam.
Tu natomiast wykorzystałam dość słodką marmoladę z zatopionymi w niej sporymi kawałkami twardszych jabłek.
Smaku nie da się opisać -ale uwierzcie mi ,że ostrość czosnku współgra wspaniale ze słodyczą marmoladki.
Warto się skusić;)
Smacznego!

polędwiczka wieprzowa,
olej,
łyż. masła,
cebulka,
1/2 puszki kukurydzy,
duży ząbek czosnku,
zioła,
1/2 słoiczka koncentratu,
3-4 łyż. jabłek smażonych(takich jak na szarlotkę),
sól,pieprz.

Rozgrzać tłuszcz na patelni,przesmażyć posiekaną cebulkę,dodać i obsmażyć plastry polędwiczki.
Podlać trochę wodą,doprawić.Wsypać zioła.
Poddusić ok. 15 min.Dodać koncentrat,posiekany lub starty czosnek.
Wrzucić kukurydzę.Gdy mięso będzie miękkie dołożyć jabłka.
Pogotować jeszcze chwilę i podawać.
14:51, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (1) »
wtorek, 23 września 2008
Najzwyklejszy schab pieczony,tyle ,że pod ciepłym kocykiem z leśnych grzybków.
I pomysleć ,że kiedyś nie cierpiałam grzybów....ale tak chyba ma większość dzieciaków;)))
Ja piekłam bez dodatku jajka,ale niestety potem podczas krojenia-,,kocyk grzybowy''zsuwa się z mięska,
a żeby go ładnie podać-trzeba te porcyjki potem obkładać nadzieniem.
Dodanie jajka przynajmniej częściowo powinno zneutralizować ten problem.
Smacznego!

ok.1 kg. kawałek schabu ,
3 ząbki czosnku,
kostka rosołowa,
olej do obsmażenia,
sól,pieprz.
paczka mrożonych podgrzybków (lub borowików,lub mieszanych)-
a najlepiej oczywiście świeżych,ale ja wtedy nie miałam pod ręką....,
mały słoiczek lub puszeczka koncentratu pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
cebula,
1 łyż. oliwy,
majeranek,
szczypta chili,
opcjonalnie-1 jajko.

Schab natrzeć solą,pieprzem i posiekanym czosnkiem-zawinąć folią -włożyc do lodówki na 3 godz.
Wyjąć -obsmażyć na dużym ogniu.
Przełożyć do brytfanny-posypać pokruszoną kostką rosołową, podlać wodą.
Piec pod przykryciem-ok.30-40 min.
Przez ten czas przygotować ,,kocyk'':
Posiekać cebulkę-zeszklić na łyż. oliwy.
Dodać rozmrożone grzybki-przesmażyć całość dodając przyprawy i czosnek.
Posmarować schab koncentratem pomidorowym.
Obłożyć grzybami z cebulką.
Jeśli dodajemy jajko-to koncentrat wymieszać z grzybami i do przestudzonej masy dodać roztrzepane jajko.
Piec całość jeszcze ok. 1/2 h.
Odkryć na ok. 15-20 min. przed końcem pieczenia
.
13:53, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (4) »
środa, 17 września 2008

1 podwójna pierś z kurczaka,
mały kalafior(ja dałam 1/2 białego i 1/2 minaretowego),
2 marchewki,
brokuły,
zioła prowansalskie,
duży ząbek czosnku,
1/2 dużego jogurtu naturalnego,
1-2 łyż. mąki,
woda,
kostka rosołowa.

Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę.Obsmażyć na oleju.
Dodać obgotowane różyczki kalafiora i brokułów,oraz słupki marchewki.
Zalać wodą ,dodać kostkę rosołową,pieprz i zioła.
Gdy wszystko będzie miękkie-zaprawić jogurtem z mąką.
Dodać drobniutko posiekany czosnek.
Warzywa można oczywiście dodawać dowolne-wg. własnego smaku...
13:01, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 11 sierpnia 2008
Nie spodziewałam się,że ten sos może być tak pyszny-
gdy pierwszy raz się zabierałam za ten przepis.
A do tego należy do kategorii,,błyskawiczne żarełko''
nie licząc rzecz jasna-
czasu marynowania mięska;)
Jeszcze jedna ważna rzecz-
nie rezygnujmy ze świeżego dodatku w postaci kopru-
świetnie pasuje do aksamitnego sosu śmietanowego.
Znajoma robiła z dodatkiem szczypiorku i również sobie chwali,
ja się jeszcze nie skusiłam.....ale może ktoś z Was spróbuje;)

pierś z kurczaka-duża,podwójna,
sos sojowy,
3 łyż.oliwy,
1 duży ząbek czosnku,
sok z 1/2 cytryny,
świeży koper,
mały kubeczek śmietanki 18%,
1-2 łyż. musztardy,
dowolny makaron.

Pierś umyć,pokroić w dużą kostkę,lub w poprzek na grube plasterki.
Czosnek przecisnąć,wymieszać z oliwą,sokiem z cytryny i sosem sojowym.
Do powstałej marynaty dodać kawałki kurczaka,lekko wygnieść całość.
Przykryć folią -wstawić do lodówki na ok.3 godz.
Wyłożyć kurczaka z marynatą na dobrze nagrzaną patelnię-przesmażyć.
Podlać odrobiną wody lub rosołu.
Dodać śmietankę i musztardę.
Poddusić.
Do gotowego sosu wsypać sporo świeżego koperku,ewentualnie doprawić po swojemu.
Podawać z makaronem,lub jak ktoś woli-z ryżem lub ziemniaczkami.
17:50, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (1) »
czwartek, 17 lipca 2008
Był kurczak w sosie-to teraz bedzie świnka w sosie;)
Co łączy te dwa pomysły obiadowe....
-napewno to,że powstały po to by spożytkować zawartość lodówki.
Np.żurawina-dżemik-ja uwielbiam,ale niestety tylko ja;)
Tymczasem dodana do sosu-nie tylko znakomicie go wzbogaciła,ale nawet została doceniona przez resztę domowników....Smacznego!


ok. 1 kg mięsa wieprzowego(może być od łopatki)
sól,
pieprz,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1/3 szkl. oleju,
3 małe łyżeczki octu jabłkowego,
ok.3/4 małego słoiczka żurawiny,

Mięso pokroić w dużą kostkę.
Doprawić.
Wymieszać dobrze w marynacie.
Wstawić na przynajmniej 3 h do lodówki.(może być na noc).
Wyjąć ,wyłożyć do brytfanki;(całość razem z marynatą)
na każdym kawałku mięska położyć po trochu żurawin.
Piec pod przykryciem-ok. 1/2 h; spróbować sosu-i ewentualnie doprawić;
potem odkryć i dopiec do miękkości jeszcze ok.20-30 minut.
Marynata:
Posiekać drobniutko czosnek.
Zalać olejem(oliwą),wsypać zioła,wlać ocet-wymieszać.
16:49, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 14 lipca 2008
Potrawka drobiowa.Można wykorzystać tak naprawdę dowolone w miarę delikatne mięso.
Danie powstało-jak to się mówi-na potrzeby chwili.
To co było w lodówce,szafce i doniczce(rozmaryn;)))-trafiło na patelnię.
Jak smakowało?Spróbujcie-to się sami przekonacie;)
Smacznego!

3 pojedyńcze piersi z kurczaka,
przyprawa złocista do kurczaka,
25 dag pieczarek,
duża łodyga selera naciowego,
marchew,
1/2 kostki rosołowej grzybowej,
1 łyżeczka startych na proszek suszonych grzybków,
ok.10 cm. gałązka świeżego rozmarynu,
1/2-3/4 dużego kubka śmietanki lub jogurtu kremowego.

Piersi pokroić w poprzek w ok. 3 cm plasterki.
Obsmażyć na oleju aż nabiorą koloru.
Obsypać przyprawą-ewentualnie ulubionymi ziołami.
Odsączyć ,przełożyć na talerz.
Do pozostałego na patelni oleju dodać pokrojone na połówki (lub większe- w ćwiartki)-pieczarki.
Grzybki powinny się przysmażyć na złoto.
Dodać startą na dużych oczkach tarki-marchew-przesmażyc razem.
Włożyć mięso-wymieszać.
Podlać niewielką ilościa wody-wkruszyć kostkę grzybową,posypać proszkiem grzybowym.
Dodać dobno pokrojony seler.
Poddusić pod przykryciem-ok. 5 minut.
(Seler powinien pozostać jędrny,nie rozpaść się)
Całość zalać śmietaną.
Wrzucić gałązkę rozmarynu(nie rozdrabniać jej)
Poddusić pod przykryciem-kolejne 5-10 minut.
Przed podaniem-wyjąć rozmaryn.
18:44, agnieshia , Mięsa
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3
script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl