Obiad na słodko

wtorek, 16 czerwca 2009

Zwykle przygotowujemy je z jabłkami,ale ponieważ sezon na truskawki otwarty-pomyślałam,że wypróbuję właśnie je.Warto było!Soczyste,słodkie,pachnące...pycha!

Mąka-ok.75 dag,
cukier-wg.uznania-ja dałam tylko 3 łyż.(ale po usmażeniu obficie posypałam każdy placuszek cukrem pudrem)
3 jajka,szczypta soli,
mleko.(tyle by uzyskać gęste gładkie ciasto-gęstsze niż na naleśniki)
truskawki(przekrojone na połówki lub ćwiartki)
cukier puder.

Do mąki dodać cukier,szczyptę soli,wbić jajka.
Rozmieszać z mlekiem-do uzyskanie gładkiego,gęstego ciasta.
Wkroić truskawki,wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju niewlekie placuszki.
Ciepłe-układać na talerzu,posypać cukrem pudrem.

wtorek, 10 czerwca 2008
Przy tym przepisie będę nieskromna i powiem,że są to najpyszniejsze pierogi sezonowe na słodko!
Nie miałam problemów z ugotowaniem pierożków-żaden się nie rozkleił
(co w przypadku jagodowych często mi się zdarza;)
Zachęcam do spróbowania-
ale koniecznie w towarzystwie sosu waniliowego na który przepis znajdziecie poniżej-po prostu ,,niebo w gębie'';)

CIASTO:
mąka,
jajko,
ciepła woda.
NADZIENIE:
truskawki,
cukier puder.
SOS:
2 żółtka,
4 łyż. cukru,
cukier waniliowy,
2 serki homogenizowane waniliowe po 180g.
2 łyż. mąki,
1 czubata łyż. mąki ziemniaczanej,
500 ml. mleka.

Zrobić ciasto pierogowe-przykryć ściereczką żeby ,,odpoczęło''
Na sos-utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać obie mąki.
Zagotować 400 ml. mleka,a 100 ml.mleka wymieszać z jajeczną masą.
Wlać na gotujace się mleko.
Ugotować jak budyń.
Wmieszać serki waniliowe.

Na każdy krążek rozwałkowanego ciasta pierogowego sypać 1/2-1 łyżeczkę cukru pudru,
na to ,,sadzać''truskawkę (jedną lub dwie zależnie od wielkości)
Zlepiać brzegi pierożka.
Gotować pierogi jeszcze przez ok. 1 min.od ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podawać przestudzone-polane sosem waniliowym.
Szczerze polecam!
piątek, 07 marca 2008

Typowo letni-słodki obiad.
Niekoniecznie musimy podać te knedle z karmelową polewą ,
wystarczy je polać kwaśną śmietaną i posypać cukrem pudrem,albo dodać bitej śmietany.
Zawsze są pyszne!
Środek knedelka-zależnie od naszego upodobania i sezonu-
tu akurat jest śliwka i ta idealnie komponuje się z lepiącym,słodkim karmelem i płatkami migdałów; ale może być i wiśnia i truskawka i jagody i...i... i......;))) Wystarczy tylko zmienić dodatki-np. truskawka rzecz jasna lepiej będzie smakować ze śmietanką....
Przygotować, a potem tylko jeść i jeść i umorusać się po sam nos słodkim, owocowym,pachnącym syropem....mhmmm

Ok.500-600 g białego sera,
1 duże jajko,
1 żółtko,
1 łyż. cukru pudru(niekoniecznie),
szczypta soli,
1-1.5 szkl. mąki,

śliwki węgierki,
płatki migdałowe,

POLEWA KARMELOWA:
1/3 szkl. wody,
1/2 szkl. i 1 czubata łyż. cukru,
1.5-2 łyż. miodu,
4 łyż. gęstej śmietany,

Zmielić lub przecisnąć ser .
Dodać do niego jajko,żółtko,sól,ewentualnie cukier puder,
(nie jest to konieczne-bo polewa karmelowa jest bardzo słodka)
i mąkę.
Zagnieść ciasto.
Śliwki wypestkować .
Nabierać na dłoń trochę serowego ciasta -nadziewać śliwką-zlepiać jak pączki.
Wrzucać do wrzącej wody-gotować aż do wypłynięcia na wierzch.
Podawać z polewą karmelową ,posypane prażonymi płatkami migdałowymi.

PŁATKI MIGDAŁOWE:
Płatki migdałowe wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię.
Prażyć do momentu aż staną się złotobrązowe i będą przyjemnie pachnieć.

POLEWA KARMELOWA:
Wlać na patelnię wodę-wsypać cukier.
Podgrzewać tak długo aż duża część wody wyparuje, a roztwór zacznie zmieniać kolor na bursztynowy.
Wtedy dodać miód-rozmieszać.
Podgrzać jeszcze trochę.
Gdy będzie złotobrązowe-dodać po łyżce śmietankę- za każdym razem szybko mieszając.

script type="text/javascript" src="/resource/blox.archiwum.js"> .off, .on { display: block; padding-right: 4px; cursor: pointer; } .off { background: url('/resource/2off.png') center right no-repeat; } .on { background: url('/resource/2on.png') center right no-repeat; } Durszlak.pl